Agrivesta hielp vleeskalverhouders nieuwe weg in te slaan

Bert (37) en Trees (35) Blom hadden tot voor kort een vleeskalverenbedrijf in Didam. Via Agrivesta verkochten zij hun bedrijf, nadat ze door de samenloop van een recente bedrijfsovername en de prijscrisis geen perspectief meer zagen. Na een intensieve periode blikken ze terug.

Het bedrijf in Didam is een volwaardig gezinsbedrijf. Ze hielden 540 blanke en 720 rosékalveren. Met zijn tweeën werkten ze fulltime. Afgelopen maart namen ze het definitieve besluit om het bedrijf te verkopen. Trees vertelt: ‘We monitoren ons bedrijf op basis van een liquiditeitsprognose. Toen covid anderhalf jaar terug zijn intrede deed en daardoor de vraag naar kalfsvlees instortte, zagen we het somber in. We wisten als dit lang gaat duren, dan houden we het niet vol. We namen het bedrijf in 2019 van Berts ouders over. We zaten dus nog midden in onze pittige eerste jaren. In 2020 bekeken we allerlei mogelijkheden die eventueel toch nog soelaas konden bieden en om maar niets over het hoofd te zien, maar het mocht niet baten. Met bijfinancieren en handig ondernemen, hebben we het nog tot dit voorjaar weten te redden.’ 
 

Zware tijd

‘Het bedrijf verkopen is een zakelijk besluit. Emotioneel wil je wel doorgaan. De last die het verlies met zich mee brengt, de financiële zorgen en de hoge werkdruk maakten het zwaar. We hebben vier kinderen en vinden kwaliteit van leven erg belangrijk. We wilden onze kinderen niet laten opgroeien in deze situatie. We zijn beiden hbo-opgeleid en ook echte ondernemers. Dat maakt het lastig om bij anderen te werken. Gelukkig vond Bert een baan als Kalveropfokspecialist bij  Kalfsupport’, vertelt Trees.
 

Twijfel was ongegrond

‘Wij kennen makelaar Wouter Weenink al langer. Zijn enthousiasme en bevlogenheid kennen geen grenzen. Hij was ook betrokken bij de taxatie voor de bedrijfsovername. Wouter moest er even over nadenken of hij ons bedrijf wel in portefeuille wilde nemen. Hij was bang dat we een overhaaste beslissing zouden nemen. Wouter is goed bekend met de melkveehouderij en varkenshouderij, maar minder met de kalverhouderij. Er is veel over de sector te doen, maar volgens ons was dit het moment om door te pakken. Ondanks twijfels over voldoende animo in de sector, was het bedrijf heel snel verkocht’, blikt Bert terug. 
 

Selectie aan de deur

Wouter handelde gezien de situatie van Bert en Trees heel resoluut. Hij deed de selectie aan de deur. Alleen mensen die ook bereid waren minstens de vraagprijs te bieden, werden uitgenodigd om te komen bezichtigen. ‘Aangezien zo’n bezichtiging best belastend was voor ons, waren er twee kijkdagen. Daarna kon iedereen voor een bepaalde datum een bod uitbrengen en volgden de onderhandelingen over de randvoorwaarden. Het scheelde dat Wouter goed overweg kon met de koper. Aanvankelijk zouden we tot het eind van het jaar mogen blijven wonen. Gezien de huidige woningmarkt hebben we eerst een woning gehuurd in de omgeving van Didam en zijn we per 6 september verhuisd. En is het bedrijf op 7 september opgeleverd’, licht Bert toe. 
 

Respectvol en discreet

‘Sterk van Wouter is dat hij er heel open in staat. De lead lag bij ons; wij hadden de beslissende stem. Het hele proces is prettig en respectvol verlopen, zowel voor de kopers als voor ons. Het was natuurlijk best een lastige situatie, maar hij is er heel discreet mee om gegaan. Verbeterpunten voor de dienstverlening? Misschien een nieuwe foto voor Wouter op de website’, besluit Trees lachend.