Grondverwerving spoorwegverbreding Didam-Doetinchem van start

De provincie Gelderland heeft een Provinciaal Inpassingsplan ter inzage gelegd voor de realisatie van de Regio Express. Het betreft hier onder andere een verbreding van de spoorlijn tussen Didam en Doetinchem. Dit plan is de basis voor grondverwerving om deze verbreding mogelijk te maken. ProRail voert deze grondverwerving uit. De eerste gesprekken hiervoor zijn inmiddels gestart. ProRail heeft van ruim zestig eigenaren grond en/of gebouwen nodig.

Het begeleiden van opdrachtgevers bij verkoop van grond en/of gebouwen is voor Agrivesta dagelijkse kost. Agrivesta Oost-Nederland bestaat uit adviseur grondzaken en onteigeningsdeskundige Fred van Dijk en makelaar en taxateur Wouter Weenink.
Van Dijk heeft ruimschoots ervaring met grondverwervingszaken. Zo stond hij meerdere klanten bij tijdens verwervingstrajecten bij de A15. heeft. Inmiddels heeft hij een meerdere zaken voor het tracé omtrent de Regio Express in behandeling.



Inschakelen deskundige kost geen geld
Van Dijk licht toe waarmee hij de klanten ontzorgt. ‘Ik voer namens grond- of gebouweigenaren de gesprekken, breng de schade in beeld en zorg ervoor dat de afhandeling in goed overleg en correct verloopt.’
Hij benadrukt dat de kosten van een in te schakelen deskundige moeten worden vergoed. ‘Het belangrijkste uitgangspunt is dat de aankoop van benodigde gronden en/of gebouwen moet gebeuren op basis van het uitgangspunt van volledige schadevergoeding. Dit betekent dat niet alleen de waarde moet worden vergoed van datgene wat ProRail wenst te kopen, maar ook dat overige schadeposten moeten worden vergoed. Het gaat hier bijvoorbeeld om waardevermindering, aanpassingskosten en inkomensschade. Ook de kosten van een deskundige moeten worden vergoed.’

Begeleiding in vroeg stadium belangrijk
De eerste oriënterende gesprekken over grondverwerving zijn inmiddels gestart. Deze gesprekken zijn belangrijk omdat eigenaren dan specifieke wensen op tafel kunnen leggen.
Van Dijk: ‘Het is belangrijk dat de eigenaar zich al in een vroeg stadium laat begeleiden door een deskundige die ook goed op de hoogte is van het onteigeningsrecht. Zoals gezegd: de daarmee gepaard gaande kosten moeten worden vergoed. Een deskundige kost u dus geen geld.’


Wilt u eens kennismaken met Fred van Dijk of wilt u graag meer weten over de plannen en de grondverwerving bij dit project? Neemt u gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek op telefoonnummer: 06-31769469 of per mail: vandijk@agrivesta.nl.