Succesvolle kavelruil in Friese Anjum

De aankoop van buurmans grond leidde tot een kavelruil in het Friese Anjum. Uiteindelijk waren er circa tien partijen bij betrokken en veranderden ruim 200 hectare van eigenaar. Naast het financiële voordeel van de ruil leverde dat ook een behoorlijke landbouwkundige verbetering en betere verkaveling op.

Een klant van Eelke Turkstra, Agrivesta makelaar in Friesland, had het plan buurmans grond aan te kopen. Als gevolg van deze aankoop kwam er een heel kavelruiltraject op gang. Eelke: ‘De buurman lag met zijn bedrijf vlak tegen het Lauwersmeer aan en grensde bovendien aan het Landalpark Esonstad. Zijn bedrijf zat hier eigenlijk op slot en dat was voor hem reden het bedrijf te verplaatsen naar Hallum. Daardoor kon mijn klant de grond van buurmans melkveebedrijf aankopen. Zo kwam het balletje aan het rollen.’
 

Ook kavelruilcördinator

In eerste instantie was Eelke de aankopend makelaar voor zijn klant, maar van het een kwam het ander. Uiteindelijk vervulde hij de rol van kavelruilcoördinator. Er waren verschillende partijen die met de ruil meededen: melkveehouders, akkerbouwers, een schapenhouder, ASR en een particulier. Het proces nam driekwart jaar in beslag. In mei van dit jaar passeerde in de coronatijd de akte bij de notaris zonder veel toeters en bellen. ‘Wel met een mooi resultaat. Het leverde een betere verkaveling voor betrokkenen op. Mijn klant heeft nu een heel groot blok tegen het Lauwersmeergebied aan. Een van de deelnemers kreeg meer dan twintig hectare bij huis. Bovendien worden bij een kavelruil de proces- en notariskosten vergoed en is er vrijstelling van overdrachtsbelasting. De aankoop van buurmans bedrijf was nog best een pittige onderhandeling, maar toen het balletjes eenmaal aan het rollen was, ging het ruilen eigenlijk vanzelf. Onderling was er een goede gunfactor; men had oog voor elkaars belang’, blikt Eelke tevreden terug.