Agrivesta-medewerker Jan Emmens aan het woord

In deze rubriek ‘Agrivesta-medewerker aan het woord’ stelt een Agrivesta-medewerker zich nader voor. Naast vragen over de werkzaamheden bij Agrivesta, passeren ook enkele persoonlijke vragen de revue. Wie is rentmeester en taxateur Jan Emmens?


Wie ben je en waar woon je?

Mijn naam is Jan Emmens, rentmeester en taxateur. Sinds 2006 wonen mijn vrouw en ik in het dorp Pesse bij Hoogeveen (Dr), waar ik overigens ook opgegroeid ben. De mogelijkheid om de akkerbouwtak van het bedrijf van mijn ouders voort te zetten bracht ons hier, hoewel ik het gevoel heb hier nooit weg te zijn geweest. We wonen in een mooie landelijke omgeving, tussen akkers en weides. Bos en natuur zijn ook dichtbij, onder andere het bekende Dwingelderveld. We hebben drie kinderen: twee zoons en één dochter. De  oudste zoon gaat inmiddels naar de Landbouwschool in Dronten. Een goede school vind ik, waar een positieve sfeer hangt.



Hoe lang ben je werkzaam bij Agrivesta?
Sinds 2013 werk ik als zelfstandig adviseur bij de Agrivesta-franchise. Mijn collega's ken ik echter al veel langer - enkelen al meer dan 25 jaar, omdat we eerder LTO als dezelfde werkgever hadden. Tussentijds heb ik nog een uitstap gemaakt naar de Grontmij. Daar heb ik acht jaar als adviseur grondzaken gewerkt. Daar werkten we ook binnenstedelijk en hadden we andere typen opdrachtgevers.
Bij Agrivesta staan we in het landelijke gebied voor de zakelijk belangen van boeren en burgers. Dat doe ik hoofdzakelijk binnen mijn werkgebied Drenthe. En daar houd ik me bezig met veelsoortig werk. Voorbeelden zijn taxaties voor financieringsdoeleinden en bedrijfsverplaatsingen voor natuur. Ook adviseer ik klanten inzake  grondclaims voor woningbouw en bedrijventerreinen, met de daarop volgende herinvesteringen in veelal grond en gebouwen. Verder treed ik op persoonlijke titel enkele malen per jaar op als deskundig lid van de pachtkamer voor de rechtbank Noord-Nederland.



Waar krijg je energie van op het werkgebied?
Het mooie is dat ik kan werken in de sector die ik als mijn natuurlijke habitat zie. En dan bij voorkeur in een goede samenwerking met mijn klant. Dat geeft veel voldoening en dat geeft ook het beste resultaat. De uitdagingen voor de hele sector zijn groot en de te maken keuzes zijn vaak ingrijpend voor het bedrijf en de gezinnen. Er valt dus genoeg te doen. 


Wat is je favoriete vakantieland?
Mijn eerste ingeving is Ierland, hoewel het ondertussen wel een tijd geleden is dat we daar op vakantie zijn geweest. Mijn eerste kennismaking met het land was tijdens mijn stage in de jaren negentig op een groot melkveebedrijf in de country Cork. De boer runde het bedrijf samen met zijn beide zoons die ongeveer even oud waren als ik. De boer was een ondernemende man die ook een eigen zuivelbedrijf had. Later zijn mijn vrouw en ik daar nog enkele keren op vakanties geweest. Het mooie van het land is het landschap, met name langs de kusten, de cultuur en folklore en natuurlijk de pubs met de pints en muziek. Met de kinderen zijn we er nog niet geweest. De laatste jaren is Oostenrijk favoriet, vanwege de bergen uiteraard.   


Wat doe je het liefst in je vrije tijd?
Veel tijd gaat op aan dat beetje akkerbouw dat we zelf hebben. We doen grondwerk, bemesten, gewasbescherming en kipperen in eigen beheer. Je bent dan tijdens het groeiseizoen wel gebonden. Loonwerk en samenwerking met collega-boeren maken het echter goed te doen. Hoewel, dit jaar hebben we uitdagingen gehad met de vele regenva met als conclusie dat kalenderlandbouw niet werkt.
Verder wandel ik graag. Daarvoor heb ik enkele vaste rondjes maar iets verder weg kun je me op het Dwingelderveld ook vinden. In de wintermaanden klaverjassen we eens per maand in de buurt, althans de mannen. De vrouwen hebben dan een andere competitie. Je spreekt elkaar, nieuws wordt gedeeld en het klaverjassen is eigenlijk bijzaak.