Zijn benadering van de verkoop sloot goed aan bij de onze

Chris (57) en Jeannette (56) van Rossum uit Maasbommel hadden tot voor kort een melkveebedrijf. Onlangs is het verkocht. Bart-Jan de Lorijn, makelaar bij Agrivesta, bemiddelde hierbij. Hoe kijken ze daar op terug?

De Van Rossums hebben geen opvolger. Ze hebben twee dochters, Kristel en Noortje, en een zoon, Jacco. ‘Onze zoon heeft wel een poosje in ons bedrijf meegewerkt, maar hij wilde het uiteindelijk toch niet overnemen. Hij heeft een goede baan in de melktechniek bij Van Winden en De Bie. Hoewel we altijd met veel plezier hebben gemolken, wilden we toch geen 150 koeien blijven melken in ons uppie. Ik werk al vanaf mijn zeventiende. Na 40 jaar was het mooi geweest. Er is meer dan koeien melken’, licht Chris hun beslissing toe.
 

Slechts een bezichtiging

Chris en Jeanette zijn kordate types en snelle beslissers: ‘We hebben voor onszelf eerst wat ‘piketpaaltjes’ geslagen. We hadden een aantal opties: volledige verkoop, deel afstoten en blijven zitten of deels afstoten en elders wonen. Vervolgens kwam eind 2018 Bart-Jan de Lorijn als makelaar in beeld. Hij kent het gebied op z’n duimpje, doet hier veel zaken en kent potentiele kopers. En hij kent de familie. Bovendien hadden we nog nooit iets negatiefs over hem gehoord. We hadden er een goed gevoel bij. Hoewel het een stille verkoop was, kwam er eigenlijk gelijk al beweging. Slechts één bezichtiging was nodig voor de verkoop. Een koper uit de buurt heeft alles overgenomen. Onze huiskavel van 88 hectare bestond gedeeltelijk uit eigendom, erfpacht en pacht. Dus ook met deze partijen moest Bart-Jan overeenstemming zien te bereiken. Daarna volgde nog een kavelruil onder zijn leiding waarbij vijftien partijen betrokken waren.’
 

Tactisch spel

In augustus 2019 was het rond en gingen de koeien weg. Begin dit jaar was de officiële overdracht. En eind februari ruilden Chris en Jeanette de boerderij voor een mooie woning in landhuisstijl in Maasbommel. ‘We kijken met tevredenheid op de verkoop terug. De vakbekwaamheid van Bart-Jan en zijn tactische benadering vielen op. Er waren namelijk verschillende partijen bij betrokken die akkoord moesten gaan. Ook ons nieuwe huis heeft hij naar tevredenheid voor ons aangekocht. We zijn snel gewend. Hoewel ik geboren en getogen ben op de boerderij kon ik het familiebedrijf toch vrij gemakkelijk loslaten. We hebben het naar onze zin op onze nieuwe stek. We genieten van onze kleinzoon. Daarnaast heb ik voor mijn oude dag sinds tien jaar samen met een compagnon 32 hectare in natuurgebied De Moringerwaarden. Hier doen we aan natuurbeheer, houden we brandrode runderen en verzorgen we rondleidingen. Ik hoef me dus niet te vervelen’, besluit Chris.