Lbv en Lbv-plus: de markt kan interessanter zijn

Veehouders met een bedrijf in de buurt van Natura 2000-gebieden kunnen sinds 3 juli een aanvraagindienen voor twee vrijwillige beëindigingsregelingen, de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en de eenmalige Lbv-plus voor piekbelasters. De regeling geeft veel ondernemers extra onderzekerheden met zich mee. In sommige situaties is het daarom interessanter en aantrekkelijker om naar de marktsituatie te kijken. 

Het totale budget voor de Lbv is 500 miljoen euro, voor de Lbv-plus is dat 975 miljoen euro. Voor de Lbv kunnen veehouders zich aanmelden tot en met 1 december. De Lbv-plus staat nog open tot 5 april 2024.

Voor veel ondernemers die er vanuit gingen dat ze deel konden nemen aan de Lbv-regelgeving blijkt dat toch anders uit te pakken omdat ze niet aan de drempelwaarde voor de depositie voldoen. In eerste instantie mocht de stikstofdepositie  op alle natuurgebieden binnen een straal van 25 km bij elkaar opgeteld worden, maar in de definitieve regeling wordt gerekend met een drempelwaarde die gehaald moet worden voor één Natura 2000-gebied en mag dus niet meer opgeteld worden.

Onzekerheden
Dit levert veel extra onzekerheden op, ervaart Wouter Weenink. ‘Wij lopen daar ook tegenaan. Ondernemers wilden bijvoorbeeld stoppen met het houden van vee, op hun locatie blijven wonen en de gebouwen verwaarden met behulp van de vergoeding uit de Lbv. Dat gaat dus nu niet op. De vraag is hoe zij de gebouwen op een andere manier tot waarde kunnen brengen. Het kan verstandig zijn om te beoordelen of de markt niet aantrekkelijker is. Het is daarom erg bepalend hoe de markt zich de komende periode gaat ontwikkelen’, aldus Weenink.

Maatwerk
Weenink benadrukt dat iedere situatie maatwerk en dat samen met de klanten bekeken wordt wat een passende route is als de Lbv bijvoorbeeld niet meer interessant is. ‘Wij kennen de ins en outs van de regeling én we kennen de markt. De Lbv-regeling heeft bijvoorbeeld ook het nadeel dat je daarna een beroepsverbod hebt. Samen met de klant zetten we de opties en voor- en nadelen op een rij zodat afgewogen, doordachte en slimme keuzes gemaakt kunnen worden.’


Meer weten?
Wilt u meer weten over de Lbv-regeling, uw situatie of wilt u eens in overleg met één van de Agrivesta-specialisten? Neem gerust contact met ons op, wij denken graag met u mee.