Niet alleen makelaar, maar ook procesbegeleider

‘We zijn blij dat een stel jonge ondernemers ons bedrijf overnemen. Voor ons geeft de verkoop ook weer nieuwe mogelijkheden.’ Aan het woord zijn Daniël (47) en Leonie (50) Hakvoort uit Olburgen. Onlangs verkochten ze hun melkveehouderijbedrijf met behulp van Agrivesta makelaar Wouter Weenink. 

De gezondheidstoestand van Daniël is niet goed. Hij kampt langdurig met diverse lichamelijke klachten en is inmiddels arbeidsongeschikt. Aangezien hun oudste dochter samen met haar vriend interesse had in het bedrijf, probeerde de familie Hakvoort de situatie zo lang mogelijk te rekken. ‘Samen met onze andere twee zoons en een wisselend personeelsbestand zetten we de schouders onder het bedrijf. Begin 2018 toetsten we de plannen voor de overname bij de accountant en de bank. Het advies was negatief. Dat was een bittere pil. Los van de financiële kant zou de overname tien jaar lang een buitengewoon hoge inzet vragen van het jonge stel en de ander familieleden’, vertelt Daniël.
 

Andere boeg

‘Toen de boodschap was ingedaald, gooiden we het vervolgens over een andere boeg. Het alternatieve plan was het bedrijf aan te passen en jongvee op te fokken gecombineerd met akkerbouw. De koeien gingen half juli de deur uit. Maar ook dit plan zou ons onvoldoende inkomsten brengen om van te leven. Na rijp beraad besloten we toen om het melkveebedrijf van 27 hectare eigendom en 13 hectare pacht, waarvan een derde deel in de uiterwaarden ligt, in zijn totaliteit te verkopen. Daardoor zouden we op termijn moeten verhuizen’, blikt Daniël terug.
 

Heel proces

‘Dat was een rigoureus besluit waar een heel proces aan voorafging en waar Wouter Weenink, samen met onze accountant en de bank, nauw bij betrokken was. Er zijn heel wat gesprekken gevoerd, berekeningen gemaakt en mailtjes heen en weer gegaan. Zo’n plan moet rijpen. Dat proces is ons gezin niet in de koude kleren gaan zitten’, weet Leonie. ‘Het mooie van Wouter is dat hij niet alleen als makelaar optrad, maar in ons geval ook als procesbegeleider opereerde. Hij laat je de mogelijkheden en de onmogelijkheden zien. De balans in de gesprekken was goed: serieus en zakelijk, maar ook menselijk en ruimte voor de vrolijke noot. Wouter is bedachtzaam en denkt goed na voor dat hij iets zegt. Hij reageert altijd; ook als hij op vakantie is’, zegt Daniël.
 

Perspectief

‘Vanaf september 2018 stond ons bedrijf in de verkoop. De belangstelling was goed. Met een van de families die een bezichtiging deed klikte het goed. Zij hebben ons bedrijf uiteindelijk gekocht met ingang van april 2019. Het is een familie met een bedrijf in Noord-Holland, waar op termijn onvoldoende mogelijkheden liggen, maar die hier voor hun dochter en Achterhoekse vriend perspectief zien’, licht Leonie toe.
Daniel en Leonie hebben in Hengelo (Gld) een vrijstaande woning gekocht. In het huis zit een slaapkamer beneden en de maatvoering is zo, dat het eventueel aangepast kan worden voor een rolstoel. ‘Het uitzicht is gelukkig wel net zo vrij als hier. We krijgen nu een ander leven. Laatst waren we onder melkenstijd aan het barbecueën; we wisten ons eigenlijk niet te gedragen. Ook hebben we nu meer aandacht voor de kinderen. Het is relaxter. Het moeten is eraf. En ook mijn gezondheid vaart er wel bij’, besluit Daniël.

 Daniël en Leonie Hakvoort