Regionale Energie Strategie: wat betekent dat?

Vorig jaar heeft de overheid samen met bedrijven en organisaties het Klimaatakkoord gesloten. Dit behelst onder andere dat we in Nederland naar een duurzame energieopwekking toegaan. Onderdeel daarvan is dat gemeenten op dit moment werken aan een Regionale Energie Strategie (RES). 

Voor de RES is Nederland opgedeeld in 30 regio’s. De gemeenten in deze regio’s moeten met een gezamenlijke visie en strategie komen hoe ze denken aan de uitgangspunten van het Klimaatakkoord te gaan voldoen.
 

Locatie duurzame energieopwekking

Tegelijk met deze RES maken gemeenten plannen op welke plek duurzame energieopwekking moet en kan plaatsvinden. Het gaat dan vooral om windmolens en zonneparken. Gemeente moeten aangeven wat zij ruimtelijk gezien de beste plekken daarvoor vinden en moeten hiervoor beleid vaststellen. Verschillende gemeenten hebben dat in het verleden al gedaan, sommigen zijn daarmee nu bezig.
 

Wat betekent dat voor onze klanten?

Als agrarisch ondernemer is het van groot belang de gemeentelijke en regionale besluitvorming daarover in de gaten te houden. Het beleid van de gemeente bepaalt namelijk waar de windmolens en zonneparken kunnen en moeten komen. Sommige ondernemers zijn daar blij mee anderen weer niet, bijvoorbeeld omdat het de grondprijs in de omgeving opstuwt en de beschikbare hoeveelheid landbouwgrond vermindert. Reageer daarom tijdig, zelf of via uw belangenorganisatie, als u het met de plannen niet eens bent of liever een andere invulling ziet.
 

Schakel een adviseur in

Tegelijkertijd benaderen ontwikkelaars van zonneparken grondeigenaren nog steeds op grote schaal  voor optiecontracten en dergelijke. Wij merken dat zonneparkontwikkelaars daarbij in sommige gevallen ook oneigenlijke druk uitoefenen op eigenaren. Laat u niet opjagen en schakel voordat u iets tekent een adviseur in. De adviseurs van Agrivesta helpen u graag in dit soort trajecten.