Het gaat Coöperatie Windpower Nijmegen voor de wind

Op 6 februari namen de makelaars en rentmeesters van Agrivesta als onderdeel van hun werkbespreking een kijkje bij het Windpark Nijmegen Betuwe. Agrivesta-makelaar Marcel Joosten, betrokken bij Coöperatie Windpower Nijmegen, gaf een toelichting op de ontwikkeling van het windpark.

‘Het park is voor honderd procent een burgerinitiatief. Voor de bouw van de molens was twee miljoen eigen vermogen nodig, welke door burgers is opgebracht. De rest is door de bank gefinancierd. Sinds 2012 zijn er bijna 1.500 leden/donateurs bij het initiatief betrokken, waarvan ruim 1.000 leden investeerden in windaandelen en zo zorgden voor het benodigde eigen vermogen’, vertelt Marcel Joosten trots. Naast de bankfinanciering voor vijftien jaar en een SDE+ vergoeding voor dezelfde termijn. Naar verwachting gaat de windmolen 20 tot 25 jaar mee. De eerste 7% van de inleg wordt jaarlijks aan de houders van wind­aandelen uitbetaald; het meerdere wordt 50/50 verdeeld over de aandeelhouders en een fonds waarmee vanuit de coöperatie de opstart van nieuwe initiatieven kunnen worden gefinancierd.


Omwonenden en omgeving

De gemeente Nijmegen is eigenaar van de grond waarop de windmolens staan; de coöperatie betaalt hiervoor een opstalvergoeding. ‘Bewoners in de omgeving van de windmolens ontvingen planschade volgens de wettelijke richtlijnen. Dat is onderdeel van exploitatie. Ook is er een omgevingsfonds om positieve bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in de omgeving van het Windpark Nijmegen-Betuwe. De belanghebbenden mogen zelf bepalen waaraan ze het geld uitgeven’, licht Marcel toe.


Deskundigheid uit eigen kring

De bouw van het park startte in juli 2016. Nu staan er vier turbines in Nijmegen Noord langs de A15. Deze zorgen voor stroom voor 7.000 huishoudens. De wieken wegen 9.000 kg per stuk. Het rotorgewicht is 30.000 kg. Voor de energieopbrengst van één zo’n turbine is ongeveer zeven hectare zonnepark nodig.
Marcel: ‘Voor de ontwikkeling van het park deden we uit duurzaamheidsoogpunt bij voorkeur zaken met lokale partijen. Wat opviel tijdens de ontwikkeling van het windpark is de enorme hoeveelheid deskundigheid binnen coöperatie zelf. Op het gebied van techniek, PR of organiseren. We bleken overal mensen voor te hebben. De focus lag in eerste instantie op de ontwikkeling van het windpark. Pas nu gaan we verbreden naar andere duurzame energieprojecten op stads- en regioniveau, zoals zonneparken. Verder is het van belang om de leden/donateurs betrokken te houden door informatieverstrekking en door het organiseren van allerlei activiteiten, zoals een openingsfestival, een energiecircus, een ontbijt onder de molens, de algemene ledenvergadering, excursies of naar windturbineleverancier Lagerwey.’






Na afloop namen de makelaars en rentmeesters nog een kijkje in de machinekamer van een van de windturbines.