'Minnelijke' of 'gezamenlijke' taxatie met Belastingdienst van de baan

Vanaf 15 juli kunnen taxaties van onroerend goed niet meer samen met de Belastingdienst uitgevoerd worden. De mogelijkheid tot zogenaamde 'minnelijke' of 'gezamenlijke' taxatie met de Belastingdienst is vervallen.


Tot voor kort was het mogelijk om taxaties van onroerend goed die nodig zijn voor bijvoorbeeld bedrijfsoverdrachten, inbreng in maatschap of firma of besloten vennootschap, staking van de onderneming of aangifte erfbelasting samen met de Belastingdienst uit te voeren.


Minnelijke taxatie

Vooral voor díe taxaties waar de fiscale gevolgen groot zijn, kon een minnelijke of gezamenlijke taxatie met de Belastingdienst voor de nodige duidelijkheid en zekerheid zorgen voor de belastingplichtige. Een dergelijke taxatie zorgde er namelijk voor dat er geen correcties achteraf op een eenzijdig uitgebrachte taxatie plaatsvonden. Een nadeel van deze minnelijke taxaties was dat de behandeling van de aanvraag bij de Belastingdienst soms veel tijd in beslag nam en de taxatie lang op zich liet wachten. Maar was de taxatie eenmaal uitgebracht dan had de belastingplichtige wel de gewenste duidelijkheid.


Verzoek tot vooroverleg

Vanaf 15 juli is het niet meer mogelijk om de taxateur van de belastingplichtige gezamenlijk met de taxateur van de afdeling Waardecontrole van de Belastingdienst een taxatie te laten doen. Wel kan de belastingplichtige voorafgaand aan de indiening van de aangifte een verzoek doen tot vooroverleg met de Belastingdienst. Aan dit verzoek stelt de Belastingdienst voorwaarden. Onder meer moet het verzoek voldoende onderbouwd zijn; dat wil zeggen vergezeld gaan van een taxatierapport dat voldoet aan de eisen van het Nederlands Register voor Vastgoed Taxateurs (NRVT) of de Autoriteit Financiële Markten (AFM).


Welles-nietesdiscussie

De geregistreerde taxateurs van Agrivesta voeren deze taxaties graag voor u uit. De taxateurs van Agrivesta  hebben inmiddels een behoorlijke ervaring met dergelijke taxaties opgebouwd en hun rapporten voldoen aan de genoemde eisen. Leon Wennekes, taxateur bij Agrivesta en werkzaam in Utrecht en Flevoland, vindt het jammer dat er vooraf geen  taxaties meer met de taxateur van de Belastingdienst mogelijk zijn. ‘ De fiscale consequenties zijn soms groot. Het was altijd prettig om in collegiaal overleg met de taxateur van de Belastingdienst de waarde vast te stellen om de klant daarna direct duidelijkheid te kunnen geven. Nu lever je het taxatierapport voor de belastingplichtige via de accountant in en is het afwachten hoe het uitpakt. Het is een gemis dat er geen terugkoppeling meer is voordat het de procedure in gaat. Bij een welles-nietesdiscussie is niemand gediend.’

De Agrivesta medewerkers zijn u bij uw taxaties graag van dienst!