‘Zo’n snelle verkoop hadden we niet verwacht’

De broers Jack (56) en Geran (50) Schonenberg besloten in oktober 2017 te stoppen met hun melkveehouderij. Het bedrijf werd verkocht via Agrivesta. Hoe is hen dat bevallen?
 

Het bedrijf in Wamel op de grens met Dreumel (West Maas en Waal) heeft 56 hectare, een melkveestal en twee woonhuizen. Er was op korte termijn geen opvolger in beeld en de waarde van de fosfaatrechten en de grondprijs versnelden de stap om tot verkoop over te gaan. In oktober verkochten ze eerst de fosfaatrechten via een handelaar.


Landelijk

Voor het verkopen van het bedrijf kozen de broers voor Agrivesta. ‘We kennen Bart-Jan de Lorijn sinds 2003, toen we te maken hadden met ontzanding en natuurontwikkeling. Daarna deed hij taxaties voor ons. Daarom was hij de eerste die we benaderden om het bedrijf voor ons te verkopen. Hij is een keer komen praten en het voelde gelijk goed. Hij is zelf melkveehouder geweest en kent de omgeving goed. Bovendien werkt Agrivesta landelijk en in ons geval zou de koper wel eens elders vandaan kunnen komen.’


Deskundig

Niets bleek minder waar. ‘Begin december maakten we de verkoop naar buiten kenbaar en stuurden we alle reacties door naar Bart-Jan. Begin januari werd de vraagprijs bekend en op 5 februari was het bedrijf mondeling verkocht. Op zo’n snelle verkoop hadden we ons niet ingesteld, want we hadden er vijf jaar voor uitgetrokken. We moesten snel schakelen en een beslissing nemen, maar de ondersteuning van Bart-Jan was deskundig. Het proces verliep fijn en in een goede verstandhouding, maar toch zakelijk. Hij heeft een prettige manier van onderhandelen en je kunt bij hem zeggen wat je denkt. De koper was ook bekend met Bart-Jan en woont bij ons in de buurt.’


Nieuwe toekomst

De koper heeft inmiddels de meeste grond in gebruik. De melkkoeien hebben het bedrijf sinds januari verlaten. Geran heeft al een andere woning gevonden. De broers kunnen nog tot september blijven wonen op het bedrijf. En dan wacht hen een nieuwe toekomst.


 
Geran (links) en Jack (rechts) aan het sleutelen.