STIVAS gaat duurzaam verkavelen in Flevoland

STIVAS ontvangt een bijdrage voor investeringen in de infrastructuur van landbouwbedrijven in Flevoland. De bijdrage is ruim twee miljoen en bestaat voor de helft uit een EU-subsidie en voor de andere helft uit een bijdrage van de provincie Flevoland. Samen met de bijdrage van agrarische ondernemers bedraagt de totale investering bijna 3,5 miljoen euro.


Tot eind 2021 zet STIVAS zich in om met actieve inzet van agrarische ondernemers en andere grondeigenaren tenminste 750 hectare grond in Flevoland van eigenaar te laten veranderen via kavelruil. Naast verbetering van de agrarische verkaveling kunnen ook maatschappelijke doelen als natuur, water, recreatie, infra en energie in deze kavelruilen betrokken worden. Met kavelruil beoogt STIVAS ondernemers te faciliteren in hun behoefte naar grotere huiskavels, minder veldkavels en dus minder rijafstand wat niet alleen tijd en brandstof bespaard maar ook de veiligheid op de wegen vergroot. Daarnaast zorgen grotere huiskavels ervoor dat met name melkveehouders gemakkelijker de ‘koe in de wei’ kunnen laten grazen.
 

Bijdrage

Met de bijdrage financiert STIVAS haar proceskosten, 100% procedurekosten zoals kadaster- en notariskosten, die gemaakt moeten worden om een akte van kavelruil tot stand te laten komen. Ook financiert STIVAS voor 40% (max. € 1.250,-- per geruilde hectare) mee in investeringen die de bereikbaarheid en bewerkbaarheid van de geruilde hectares verbeteren.
 

Aan zet

STIVAS roept agrarisch ondernemers op na te denken over verkaveling. Ook Agrivesta adviseurs Johan Huijbregts en Leon Wennekes ondersteunen deze oproep. Johan Huijbregts: ‘Als u van plan bent grond te verkopen of te ruilen of u ziet ruilmogelijkheden bij verspreid liggende kavels in pacht en/of eigendom, laat u dan bijstaan door een adviseur van Agrivesta. Wij hebben ervaring in deze processen en kunnen u helpen om de puzzel compleet te maken.’


Johan Huijbregts (links) en Leon Wennekes (rechts) zijn uw aanspreekpunten in Flevoland.