Wordt energietransitie onze nieuwe melkkoe?

Op 11 december 2018 verzorgde de afdeling West Achterhoek van LTO Noord een afdelingsavond met als thema: Wordt energietransitie onze nieuwe melkkoe? Voor een groep van circa 50 toehoorders verzorgde mr. Fred van Dijk van Agrivesta samen met mr. Frank Navis, fiscalist van Flynth, een inleiding. Zij gingen met name in op de actualiteit van de ontwikkeling van zonneparken in de Achterhoek.

Fred van Dijk stond stil bij de complexiteit van het sluiten van (optie) overeenkomsten voor een zonnepark en de zaken die daarvoor geregeld moeten worden. Kwesties van vergoedingen en zekerheden passeerden de revue. Ook kwam aan de orde waar grondeigenaren op moeten letten als ze met partijen in zee gaan, welke risico’s ze daarbij lopen en hoe deze zo goed mogelijk kunnen worden geregeld in contracten. Grondeigenaren raadpleegden Fred met zijn juridische achtergrond het afgelopen jaar al regelmatig. In meerdere gevallen leidde dat inmiddels tot overeenkomsten, in een aantal gevallen zagen grondeigenaren daarvan af.
 

Fiscale voetangels en klemmen

Aan het sluiten van overeenkomsten voor een zonnepark kunnen ook grote fiscale gevolgen zitten, daarom praatte Frank Navis iedereen bij over fiscale zaken die er spelen met betrekking tot zonneparken en waar de voetangels en klemmen zitten.
Na afloop ontstond er een levendige discussie over de voors en tegens op basis van een aantal prikkelende stellingen die door de inleiders waren neergelegd. We kunnen zeker zeggen dat zoneparken de gemoederen behoorlijk bezighoudt.