Nieuwe vleeskuikenstal in Suwâld

Half januari was de opening van de nieuwe MDV-vleeskuikenstal van de familie Cnossen in Suwâld. Eelke Turkstra van Agrivesta was betrokken bij het voorbereidingstraject van de bouw. Hij verzorgde de aankoop, verkoop en begeleidde het benodigde ruilproces rondom de bouwlocatie.

Het vleeskuikenbedrijf van Auke en Wikje Cnossen is in ruim twintig jaar geleidelijk gegroeid, verduurzaamd en gemoderniseerd. Er waren inmiddels vier identieke stallen voor totaal 160.000 vleeskuikens. ‘Voordat we de plannen voor de vijfde stal konden realiseren, ging er wel een paar jaar over heen’, vertelt Auke.
 

Aan- en verkoop en ruil

‘Het probleem was dat om een identieke vijfde stal te kunnen bouwen, de huislocatie niet voldoende groot was. Om de locatie te vergroten, moesten we grond aankopen van de buurman. Het leek ons verstandig om hiervoor Agrivesta in te schakelen voor begeleiding. Onze agrarische buurman wilde wel meewerken, maar dan wilde hij wel extra grond terug. En dan het liefst wel in de buurt. Doorgaans is dat niet zo eenvoudig. Het toeval wil dat de naburige eigenaren van een woonboerderij met grond bereid bleken tot verkoop. Zo kon de grond van de woonboerderij naar de naastgelegen agrarische buurman van de familie Cnossen. De aankoop, verkoop en de grondruil begeleidde Eelke. Daar was wel wat expertise voor nodig’, herinnert Auke zich.
 

Bed and breakfast

Nu is de vijfde stal klaar, een moderne stal, gebouwd volgens de eisen van de maatlat duurzame veehouderij. Deze stal biedt ruimte aan 30.000 vleeskuikens. Het totaal aantal vleeskuikens op het bedrijf komt daarmee op 190.000 stuks. ‘We hebben een prachtig mooie dag gehad tijdens de open dag van de stal. Een mooie bijkomstigheid is dat we van de woonboerderij van de buurman inmiddels een bed and breakfast hebben gemaakt. Mijn vrouw Wikje heeft een toeristische opleiding. Soms komt dat zo op je pad’, besluit Auke.

www.bbdewarren.nl