Nederland waterland

Bij aanwijzing van overloopgebieden en grootschalige herinrichting van agrarische gebieden is het verstandig om vroegtijdig naar de mogelijke consequenties te kijken. Dat kan samen met Agrivesta.

Nederland als waterland ondervindt ook in de toekomst steeds meer hinder van klimaatveranderingen en hoogwaterstanden. De afgelopen decennia zagen we al dat dit leidde tot aanwijzingen van overloopgebieden en grootschalige herinrichting van agrarische gebieden, zoals bij de Overdiepse Polder (stroomgebied van de Maas), waar bestaande bedrijven zijn uitgeplaatst of op een terp zijn herbouwd. Andere voorbeelden zijn de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld en de IJsseldelta. Allemaal projecten waar Agrivesta adviseurs bij waren betrokken.
 

Nieuwe plannen

Ook nu dienen zich weer nieuwe plannen aan. Plannen met een grote impact op gebieden en de agrarische bedrijven. Recent verschenen perspublicaties over de mogelijke aanwijzing van nieuwe overloopgebieden, bijvoorbeeld in het gebied de Rijnstrangen, daar waar de Rijn bij Spijk ons land binnenkomt.
Uiteraard gaat aan de inrichting van een dergelijk gebied een aantal jaren van besluitvorming vooraf, en natuurlijk biedt de wet dan rechtsbescherming voor wie het aangaat. Dit wordt dan daarna gevolgd door een traject van eventuele grondverwerving, verplaatsing van hele bedrijven of het opleggen van gedoogbeschikkingen op basis van de Waterwet. In die periode komen ook meestal de financiële gevolgen aan de orde.

 

Schaduw

Het is echter wel goed u te realiseren dat dit soort plannen soms wel jaren van tevoren hun schaduw vooruitwerpen en zelfs al tot schade kunnen leiden. Bij het nemen van investeringsbeslissingen is het verstandig daar in elk geval naar te laten kijken. Vanuit diverse disciplines (makelaars, rentmeesters en juristen) kan Agrivesta daarbij helpen. Bel gerust voor een vrijblijvende afspraak.