Van fruitteler naar producent Flevosap

De fruittelers Roel (51) en Wyno (48) Vermeulen doen behalve in appels en peren ook in sap. Flevosap om precies te zijn. Het loopt zo goed dat de broers hebben besloten zich volledig te focussen op Flevosap en afstand te doen van enkele percelen met fruitopstand. Daarvoor schakelden ze Johan Huijbregts van Agrivesta in. Hoe is hen dat bevallen?

Roel en Wyno kennen Johan al meer dan vijftien jaar. Hij regelde destijds de terugkoop en daarna de doorverkoop van een perceel fruitgrond van circa 13 hectare in het buitengebied van Dronten voor de broers. En daarvoor was Johan betrokken bij de verkoop van een perceel van circa 10 hectare. De broers hebben geen opvolgers die interesse hebben in de fruitteelt. Daarom besloten ze de boomgaard te verkopen en verder te gaan met sap maken. Sinds 1992 maken ze al Flevosap. Jaarlijks wordt op de boerderij bij Wyno in Biddinghuizen van zes miljoen appels en peren sap geperst. Twee jaar terug werd daar op het erf een hal bijgebouwd en de productiefaciliteit uitgebreid, zodat ze naast het fruit kunnen persen nu ook kunnen afvullen. Ze willen verder groeien, want er is vraag vanuit het buitenland, met name uit Rusland en Zuid-Korea.
 

Buurmans grond

De twee percelen met fruitopstand zijn inmiddels verkocht. Tien hectare direct bij de boerderij van Wyno en tien hectare een kilometer verderop. De grond is naar twee eigenaren gegaan. Het ene perceel is verkocht aan een buurman die fruitteler is. Het andere aan een gewezen akkerbouwer. Roel: ‘Deze grond is ook weer in gebruik bij dezelfde buurman. Hij heeft zo zijn bedrijf behoorlijk kunnen uitbreiden. En een deel van zijn oogst komt straks toch nog in onze sap terecht. Dat vinden we mooi.’
 

Makelaars en autoverkopers

Afgelopen winter besloten we om de boomgaard te verkopen. Toen hebben we contact met Johan gezocht. Daarna zijn we met verschillende belangstellende partijen in gesprek geweest. Uiteindelijk kwam het van de zomer rond. Johan heeft ons daarbij prima begeleid en we hebben met partijen een mooie deal gesloten. Hij is een correcte sympathieke man en bekend in het agrarische wereldje. Zijn persoon gecombineerd met zijn deskundigheid als agrarisch makelaar is voor ons doorslaggevend. Hij doet zijn werk heel correct; dat geeft vertrouwen. Ze zeggen wel eens makelaars en autoverkopers kun je niet vertrouwen, maar bij Johan is dat zeker niet het geval’, besluit Roel gekscherend.

 

Met de verkoop van de boomgaard beëindigen de broers Vermeulen de fruitteelttak. Daarom veilen ze half november alle machines en werktuigen die ze niet meer nodig hebben.