Natura 2000 De Wieden en De Weerribben

In de Natura 2000-gebieden De Wieden en De Weerribben wil de provincie Overijssel het leefgebied voor verschillende broedvogels, vlinders en insecten verbeteren. Er moeten verbindingszones komen met voldoende sloten, moeras en specifieke planten. De maatregelen richten zich vooral op het afgraven van grond, het ontwikkelen van moerasgronden en Blauwgrasland, het schrapen van rietland en het ontbossen van dichtgegroeide petgaten. Verder is het de bedoeling nieuwe petgaten te graven.
 

Grond in of rond de Wieden en Weerribben?

De maatregelen die de provincie in De Wieden en Weerribben voor Natura 2000-doelen gaat uitvoeren, hebben mogelijk gevolgen voor de bestemming van gronden en/of het gebruik ervan. Als gronden door de maatregelen minder of soms zelfs ongeschikt worden voor bijvoorbeeld de landbouw, stelt de provincie grondeigenaren en -gebruikers schadeloos voor de eventuele schade aan grond én gebouwen. Deze schadeloosstelling is maatwerk en dus voor iedereen anders. Zo is het soms mogelijk om de gronden zelf in te richten met natuur en te beheren volgens de natuurdoelen. Ook kunnen gronden worden geruild of verkocht.
 

Provinciaal Inpassingsplan (PIP)

Als de functie of het gebruik van de grond wijzigt door bijvoorbeeld vernatting, ontgronding of het stoppen/beperken van bemesting, dan wordt de bestemming of het gebruik gewijzigd en vastgelegd in een Provinciaal Inpassingsplan (PIP). Het voorontwerp PIP, het plan-MER en de overige bijlagen liggen van 16 oktober 2018 tot en met 26 november 2018 ter inzage. Meer info via de link. ‘De plannen voor Natura 2000 in De Wieden en De Weerribben kunnen nogal impact hebben voor boeren in het gebied. De trein rijdt en rijdt door. Ik raad de mensen aan kennis te nemen van de plannen en ontwikkelingen. Dit voorontwerp PIP is nog vrijblijvend. Als je nog wensen hebt, kun je nu nog bijsturen via inspraak’, licht Agrivesta makelaar en rentmeester Leidi Wormgoor toe.
 

Advies en hulp

‘Het ontwerp-PIP wordt in het voorjaar van 2019 verwacht, dan begint het officiële juridische traject en kunt u een zienswijze indienen. Heeft u gronden in eigendom, erfpacht of pacht in de plangebieden van het PIP, dan treedt de Provincie Overijssel met u in overleg over aankoop, ruiling, schadevergoeding of zelfrealisatie van de natuurdoelen. Maar ook als u gronden in de nabijheid van de plangebieden heeft, kan dit een mogelijkheid bieden voor verkoop of ruiling. Ik kan mensen adviseren en helpen bij ruil, verkoop, het afwaarderen naar natuur of het zelf inrichten van natuur. Het eerste gesprek is vrijblijvend’, besluit Leidi Wormgoor.

Laat u zich bij grondverkoop, bedrijfsverplaatsing of schadeloosstelling bijstaan door een adviseur van Agrivesta. Leidi Wormgoor is uw aanspreekpunt in deze regio.