'Blij dat we het zo gedaan hebben’

Net buiten de bebouwde kom van Rossum (Gld) hadden Wim (67) en Greet (62) Hoskam een tuinbouwbedrijf. Hier teelden ze het jaar rond aardbeien. Aangezien ze geen opvolger hadden, bezonnen Wim en Greet zich enkele jaren terug op hun toekomst. 

Via de provincie deden ze in 2018 mee aan een saneringsregeling speciaal voor de tuinbouw, waarbij ze hun 8.000 m² glas inleverden, zodat een jonge ondernemer/investeerder er op een ander plek mee verder kon. De Hoskams mochten na goedkeuring van de aanvraag door de provincie Gelderland nog twee jaar doortelen. Wim: ‘We hebben rustig afgebouwd. In het voorjaar van 2020 hadden we de laatste aardbeien. De glasopstanden gingen daarna weg. Dat betekende ook dat de agrarische bestemming van ons perceel afging.’


Vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen

Daarnaast maakten Wim en Greet gebruik van de gemeentelijke VAB-regeling. Deze regeling is bedoeld om via hergebruik en functieverandering van de vrijgekomen bedrijfsbebouwing in het buitengebied de vitaliteit en de ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit van het buitengebied te behouden en te vergroten. 
Wim en Greet konden zo in hun voormalige bedrijfswoning blijven wonen. ‘Naast onze woning kwam een bouwkavel van 2.200 m². Deze ging in de verkoop via Gerrit Stap van Agrivesta in 2021. De nieuwe buurman, afkomstig uit Rossum, heeft daarnaast ook nog ruim 1 hectare aangekocht van ons. Op de bouwkavel gaat nog gebouwd worden. Deze verkoop kostte nog wel een beetje massagewerk van Gerrit. De overige 2 hectare ligt achter ons huis en is ingezaaid met gras en als grasland in gebruik bij een boer uit de buurt’, vertelt Wim.


Het is perfect gegaan

Dijkland Administratie- en Belastingadviseurs begeleidde de familie Hoskam bij de bedrijfsbeëindiging. Zij hadden goede ervaring in de samenwerking met Gerrit Stap van Agrivesta. Wim: ‘Gerrit heeft de taxatie van ons bedrijf gedaan in verband met de staking van onze onderneming. Ook begeleidde hij ons bij het proces van de VAB-regeling. We kijken terug op een fijne samenwerking. Het is perfect gegaan. Gerrit komt uit de buurt. Het voelt vertrouwd. Hij heeft er verstand van en hij is rustig. Hij heeft ons ook geadviseerd bij alles wat er komt kijken bij zo’n VAB-regeling. En hij heeft de verkoop gedaan van onze bouwkavel. Tot en met de notaris aan toe. Het is een vakbekwaam iemand. Het is ons buitengewoon goed bevallen. Blij dat we het zo gedaan hebben.’ 
Na jaren aardbeien telen, vond de familie Hoskam het welletjes. Aan een moestuin hebben ze dan ook geen behoefte. ‘We hebben wel een mooie tuin voor het huis. Dat is de hobby van mijn vrouw. Ik heb nu tijd om te vissen, mijn broer te helpen in de bouw of samen met een vriend een paard te mennen’, besluit Wim tevreden.