Nieuws

Grondverwerving spoorwegverbreding Didam-Doetinchem van start
Geplaatst op: 22 februari 2024
De provincie Gelderland heeft een Provinciaal Inpassingsplan ter inzage gelegd voor de realisatie van de Regio Express. Het betreft hier onder andere een verbreding van de spoorlijn tussen Didam en Doetinchem. Dit plan is de basis voor grondverwerving om deze verbreding mogelijk te maken. ProRail voert deze grondverwerving uit. De eerste gesprekken hiervoor zijn inmiddels gestart. ProRail heeft van ruim zestig eigenaren grond en/of gebouwen nodig.
Ineke van de Ven over samenwerking met Harm Jan Houtman van Agrivesta
Geplaatst op: 21 december 2023
Nadat in 2014 haar broer Geert, die een akkerbouwbedrijf in Woldendorp had, plotseling overleed, voelde zijn zus Ineke van de Ven zich verantwoordelijk om de bedrijfsvoering voort te zetten. Ze zocht een deskundige en zorgvuldige taxateur. Met Harm Jan Houtman van Agrivesta vond ze wat ze zocht. ‘Hij deelt alles en let altijd op details.’
Uitspraak Raad van State over nadeelcompensatie 
Geplaatst op: 18 december 2023
In één van de vorige Agrivesta-nieuwbrieven hebben we geïnformeerd over een nadeelcompensatie-procedure die een klant van ons voerde met Rijkswaterstaat (RWS). De Raad van State heeft inmiddels uitspraak gedaan.
Agrivesta-medewerker Jan Emmens aan het woord
Geplaatst op: 18 december 2023
In deze rubriek ‘Agrivesta-medewerker aan het woord’ stelt een Agrivesta-medewerker zich nader voor. Naast vragen over de werkzaamheden bij Agrivesta, passeren ook enkele persoonlijke vragen de revue. Wie is rentmeester en taxateur Jan Emmens?
Agrarische grondprijs gemiddeld 77.600 euro per hectare
Geplaatst op: 30 oktober 2023
De gemiddelde agrarische grondprijs in Nederland kwam in het 3e kwartaal van 2023 uit op € 77.600 per ha. De gemiddelde agrarische grondprijs in Nederland is in dit kwartaal 5,4% hoger dan in het 2e kwartaal van 2023, en 5,7% boven de gemiddelde grondprijs over heel 2022. Dit en meer is te lezen in het kwartaalbericht over de agrarische grondmarkt van het Kadaster.
Agrivesta verkent West-Betuwe tijdens bedrijfsuitje
Geplaatst op: 30 oktober 2023
Het bedrijfsuitje van Agrivesta op 6 oktober jl vond dit jaar plaats in het rivierenlandschap van de West-Betuwe. Op het programma stonden een rondgang met een sloep over De Linge, het boerengolfspel en een huifkartocht. Ook werd stilgestaan bij het afscheid van Leidi Wormgoor bij Agrivesta. 
Echtpaar Van Hattem verhuist van Variks buitengebied naar Tiel
Geplaatst op: 30 oktober 2023
Na ruim 31 jaar met veel plezier gewoond te hebben in het buitengebied van Varik, verkochten Thea en Barry Van Hattem vorig jaar hun woning. Gerrit Stap van Agrivesta verzorgde de verkoop. Daar blikken ze op een zeer prettige manier op terug. ‘Hij stond altijd voor ons klaar.’
Agrivesta aanwezig bij info-avond over Omgevingswet
Geplaatst op: 26 oktober 2023
Zoals bekend treedt de nieuwe omgevingswet per 1 januari 2024 in werking. In deze wet gaat het over diverse wetten op het gebied van de leefomgeving. Notariskantoor Tap & Van Hoff, met vestigingen in Lochem en Doetinchem, verzorgde onlangs voor relaties een bijeenkomst over deze nieuwe wet. Spreker was prof.mr. J.W.A.  Rheinfeld, hoogleraar agrarisch recht. Namens Agrivesta waren daarbij Wouter Weenink en Fred van Dijk daarbij aanwezig om zich bij te laten praten over de meest actuele ontwikkelingen. 
Wet Voorkeursrecht Gemeenten vaker gebruikt
Geplaatst op: 26 oktober 2023
Steeds meer gemeenten spelen in op de opgave van demissionair minister De Jonge om de komende jaren honderdduizenden woningen bij te bouwen. Steeds vaker maken zij gebruik van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten. Doel is dat gemeenten zelf de regie willen houden bij de realisatie van woningbouwplannen en de uitgifte van bouwgronden om zo projectontwikkelaars buiten de deur houden.
Wilt u een beroep doen op nadeelcompensatie? Agrivesta staat u bij!
Geplaatst op: 20 juli 2023
Agrivesta is naast agrarische makelaardij ook gespecialiseerd in toepassing van schaderegelingen waarmee klanten te maken kunnen krijgen bij overheidsingrijpen. Agrivesta heeft de juiste kennis en ervaring om op het gebied van dit specifieke onderwerp op de juiste manier en met de juiste argumenten klanten bij te staan en beroep hierop te doen.
Nieuwe rubriek: Agrivesta-medewerker aan het woord 
Geplaatst op: 18 juli 2023
In deze nieuwe rubriek ‘Agrivesta-medewerker aan het woord’ stelt een Agrivesta-medewerker zich nader voor. Naast vragen over de werkzaamheden bij Agrivesta, passeren ook enkele persoonlijke vragen de revue. Fred van Dijk bijt het spits af.
Vertrek Leidi Wormgoor bij Agrivesta
Geplaatst op: 19 juli 2023
Met ingang van 1 september 2023 gaat Leidi Wormgoor Agrivesta verlaten. Haar collega’s bedanken Leidi voor de prettige samenwerking en haar bijdragen binnen de organisatie en wensen haar veel succes toe met haar nieuwe functie. Lees hier een terugblik van Leidi op 16 jaar Agrivesta en wat haar nieuwe functie is.
Nieuwe pachtnormen van kracht per 1 juli
Geplaatst op: 18 juli 2023
De nieuwe pachtnormen per 1 juli 2023 zijn bekend. Jaarlijks worden per 1 juli de hoogst toelaatbare pachtprijzen voor akkerbouw- en grasland, tuinland, agrarische gebouwen en agrarische woningen vastgesteld. De normen werken van rechtswege door in de verschuldigde pachtprijzen. De pachtnormen 2023 zijn in alle pachtprijsgebieden hoger dan de pachtnormen 2022.
Lbv en Lbv-plus: de markt kan interessanter zijn
Geplaatst op: 18 juli 2023
Veehouders met een bedrijf in de buurt van Natura 2000-gebieden kunnen sinds 3 juli een aanvraagindienen voor twee vrijwillige beëindigingsregelingen, de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en de eenmalige Lbv-plus voor piekbelasters. De regeling geeft veel ondernemers extra onderzekerheden met zich mee. In sommige situaties is het daarom interessanter en aantrekkelijker om naar de marktsituatie te kijken.
Grondprijsontwikkelingen: uiteenlopende prijzen, daling voorlopig niet voorzien
Geplaatst op: 6 april 2023
De gemiddelde agrarische grondprijs in Nederland is in het 4e kwartaal van 2022 met 2,5% gestegen ten opzichte van het 3e kwartaal: van 75.200 euro naar 77.100 euro per ha. Over heel 2022 was de prijs gemiddeld 73.400 euro per ha, 5,8 procent hoger dan in 2021. Agrivesta-makelaars Harm Jan Houtman en Gerrit Stap geven aan welke tendens zij zien.
Pachtrecht in beweging: minister schetst gewenst beeld
Geplaatst op: 5 april 2023
Al jaren wordt gesproken over een herziening van het pachtrecht. De afname van het areaal reguliere pachtgronden en het gebrek aan rendementen voor verpachters zijn reeds eerder aanleiding geweest om na te denken over een vrij fundamentele herziening van de pacht. Het is de verschillende betrokken partijen lange tijd niet gelukt om elkaar te vinden. Inmiddels lijkt daar toch schot in de komen, zo blijkt uit de brief van minister Adema aan de Tweede Kamer van 27 januari 2023. Hij schetst daarin een gewenst beeld van de toekomstige pachtwetgeving.
Agrivesta verzorgt bedrijfsverplaatsing van de familie Steenblik
Geplaatst op: 5 april 2023
Over ruim een maand verhuist de familie Steenblik met hun 150 koeien en jongvee van het Drentse Grolloo terug naar de Achterhoek, de plek waar ze 23 jaar geleden vandaan kwamen. Agrivesta verzorgde de verkoop en ook de aankoop van het Zelhemse melkveebedrijf.
Wet Voorkeursrecht Gemeenten steeds vaker van stal gehaald
Geplaatst op: 18 oktober 2022
Steeds meer gemeenten spelen in op de opgave van minister Hugo de Jonge om de komende jaren honderdduizenden woningen in Nederland bij te bouwen. In de praktijk zien we dan ook dat gemeenten steeds vaker gebruikmaken van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten. Gemeenten doen dat, omdat ze zelf de regie willen houden bij de realisatie van woningbouwplannen en de uitgifte van bouwgronden. Zo kan men makkelijker projectontwikkelaars buiten de deur houden.
Team Agrivesta bezoekt Gelderse Waard
Geplaatst op: 16 oktober 2022
Het team van Agrivesta bracht begin oktober een bezoek aan de Gelderse Waard nabij Oud-Zevenaar. De Gelderse Waard is onderdeel van het Nationale Landschap De Gelderse Poort.
Maatwerk met kansen op perspectief
Geplaatst op: 16 oktober 2022
De landbouw is momenteel flink in beweging. Johan Remkes presenteerde onlangs zijn rapport met als titel 'Wat wel kan – Uit de impasse en een aanzet voor perspectief'. In de praktijk zijn veel boeren met hun positie bezig, zo blijkt uit een rondgang langs de Agrivesta-makelaars. Boeren die perspectief zien, benaderen regelmatig Agrivesta voor maatwerk voor wat er wel kan met hun bedrijf. 
Blijk van betrokkenheid
Geplaatst op: 24 juni 2022
De agrarische sector maakt heftige tijden door. Op vrijdag 10 juni 2022 presenteerde minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof)de regiodoelen voor stikstof. Daarna volgde de protestdag ‘Wij keren Den Haag de rug toe' in Stroe. Vervolgens was er een debat over het stikstofbeleid in de Tweede Kamer. Dit alles zorgt voor veel tumult, zorgen en onzekerheid in de agrarische sector. Het team van Agrivesta volgt de ontwikkelingen op de voet. Hoewel er inhoudelijk nog veel vragen zijn en dat wat bekend is voornamelijk voor verwarring zorgt, willen we als team van Agrivesta hier graag een blijk van betrokkenheid geven. Wij zijn solidair met de sector en steunen alle agrarische ondernemers. 
'Blij dat we het zo gedaan hebben’
Geplaatst op: 20 juni 2022
Net buiten de bebouwde kom van Rossum (Gld) hadden Wim en Greet Hoskam een tuinbouwbedrijf. Hier teelden ze het jaar rond aardbeien. Aangezien ze geen opvolger hadden, bezonnen Wim en Greet zich enkele jaren terug op hun toekomst. 
Nieuwe pachtnormen van kracht per 1 juli
Geplaatst op: 16 juni 2022
Op 1 juli worden de nieuwe pachtnormen van kracht. Jaarlijks worden per 1 juli de hoogst toelaatbare pachtprijzen voor akkerbouw- en grasland, tuinland, agrarische gebouwen en agrarische woningen vastgesteld. De normen werken van rechtswege door in de verschuldigde pachtprijzen.
Pacht en fosfaatrechten: vervolg 3
Geplaatst op: 14 juni 2022
De verdeling van de fosfaatrechten tussen verpachter en pachter blijft voor jurisprudentie zorgen en dat zal nog wel even zo blijven. Zo oordeelde de Pachtkamer van het Gerechtshof op 24 mei 2022 over een volgende principieel voorliggende vraag.
Provincie koopt grootschalig melkveebedrijf
Geplaatst op: 31 mei 2022
In de buurtschap Slangenburg bij Doetinchem hebben Gerard en Geertje Heuthorst een modern melkveehouderijbedrijf met 70 ha. Onlangs verkochten ze het aan de provincie Gelderland. Agrivesta hielp hen daarbij.
Agrivesta hielp bij verkoop melkgeitenhouderij
Geplaatst op: 2 februari 2022
Anton en Wenda Tax runden tot voor kort een moderne melkgeitenhouderij met ruim 25 hectare. Op dit bedrijf hielden ze 2.700 melkgeiten en 800 opfokgeiten/lammeren. Het bedrijf ligt in Winssen, nabij het Gelderse Beuningen, in het land van Maas en Waal.Via Agrivesta verkochten ze onlangs dit mooie bedrijf.
Het Didam-arrest, oftewel hoe een supermarkt de boel op stelten zet
Geplaatst op: 26 januari 2022
Op 26 november van vorig jaar deed de Hoge Raad, ons hoogste rechtscollege, een belangrijke uitspraak met vergaande gevolgen voor de vastgoedpraktijk. Ook wij als Agrivesta-adviseurs en dus ook onze klanten hebben daarmee te maken.
Eelke Turkstra verlaat Agrivesta
Geplaatst op: 30 september 2021
Aangezien zijn werkzaamheden in Friesland steeds drukker werden, zocht Agrivesta agrarisch makelaar en taxateur Eelke Turkstra de samenwerking binnen de provincie.
Agrivesta hielp vleeskalverhouders nieuwe weg in te slaan
Geplaatst op: 4 oktober 2021
Bert (37) en Trees (35) Blom hadden tot voor kort een vleeskalverenbedrijf in Didam. Via Agrivesta verkochten zij hun bedrijf, nadat ze door de samenloop van een recente bedrijfsovername en de prijscrisis geen perspectief meer zagen. Na een intensieve periode blikken ze terug.
Onteigening ten behoeve van natuur
Geplaatst op: 28 september 2021
Wat is eigenlijk onteigenen en wat is het verschil met vrijwillige verwerving?
Nieuwe pachtnormen van kracht per 1 juli
Geplaatst op: 1 juni 2021
Op 1 juli worden de nieuwe pachtnormen van kracht. Jaarlijks worden per 1 juli de hoogst toelaatbare pachtprijzen voor akkerbouw- en grasland, tuinland, agrarische gebouwen en agrarische woningen vastgesteld. De normen werken door in de verschuldigde pachtprijzen. 
Agrivesta verzorgt ook beheer van landerijen in al haar facetten
Geplaatst op: 10 mei 2021
Het beheren van landerijen met een behoorlijke omvang lijkt een niet zo voor de hand liggende klus voor een visual artist op internationaal niveau. Toch kwam Hester ervoor te staan. Ze klaarde samen met Agrivesta-adviseurs Leon Wennekes en Leidi Wormgoor de klus.
‘Al meer dan twintig jaar onze vastgoedadviseur’
Geplaatst op: 28 april 2021
Wim en Janny Beuling wonen sinds midden vorig jaar in de Drentse buurtschap Achterste Erm. Daarvoor hadden zij een akkerbouwbedrijf in Drouwenermond. Agrivesta-makelaar Harm Jan Houtman adviseerde het stel gedurende hun werkzame leven geregeld naar volle tevredenheid.
Ruimere beroepsmogelijkheden bij Raad van State
Geplaatst op: 28 april 2021
Bent u belanghebbende bij een bestemmingsplan, omgevingsvergunning of natuurvergunning? Dan hoeft u voorlopig niet meer eerst een zienswijze in te dienen tegen het ontwerpbesluit om uw recht op beroep bij de bestuursrechter ‘veilig te stellen'.
Verkuijlen en Huiden hopen kerst 2021 in Canada te vieren
Geplaatst op: 18 januari 2021
Een mooi artikel in de bladen van Agrio van Sandra Wilgenhof met foto's van Ellen Meinen over het bedrijf van de familie Verkuijlen/Huiden uit Mussel dat via Agrivesta te koop staat.
Taxeren is schatten binnen een beperkte bandbreedte 
Geplaatst op: 11 januari 2021
Agrivesta is deskundig en ervaren in het taxeren van landbouwgrond en agrarische gebouwen. De taxateurs van Agrivesta taxeren uw object om een goed idee van de waarde te krijgen.
Pacht en fosfaatrechten: vervolg 2
Geplaatst op: 11 januari 2021
Uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland op 23 december jl. In deze kwestie eiste een verpachter zijn aandeel in de fosfaatrechten op. De pachter was het daarmee niet eens.
Wijziging tarieven overdrachtsbelasting
Geplaatst op: 1 december 2020
Het kabinet wijzigt met ingang van 1 januari 2021 de tarieven voor de overdrachtsbelasting. Er zijn dan drie tarieven: 0%, 2% en 8%.
'Leon heeft de klus tot een goed einde gebracht'
Geplaatst op: 20 oktober 2020
Toen een vrijgezelle broer van 70 jaar met een actieve melkveehouderij plotseling overleed, viel er opeens van alles te regelen voor de achtergebleven broers en zussen. Leon Wennekes, makelaar en taxateur bij Agrivesta, hielp bij de afwikkeling van de nalatenschap. Hoe heeft de familie dat ervaren?
Succesvolle kavelruil in Friese Anjum
Geplaatst op: 8 september 2020
De aankoop van buurmans grond leidde tot een kavelruil in het Friese Anjum. Uiteindelijk waren er circa tien partijen bij betrokken en veranderden ruim 200 hectare van eigenaar. Naast het financiële voordeel van de ruil leverde dat ook een behoorlijke landbouwkundige verbetering en betere verkaveling op.
Schone schijn?
Geplaatst op: 18 juni 2020
Waar vinden we in ons land nog echt schone grond? Wat moeten de koper en de verkoper van grond rekening mee houden?
Pachtprijzen vallen lager uit
Geplaatst op: 5 juni 2020
Jaarlijks stelt de minister van LNV de hoogst toelaatbare pachtprijzen voor akkerbouw- en grasland, tuinland, agrarische gebouwen en agrarische woningen vast. Deze pachtprijzen vallen voor 2020 voor het overgrote deel van Nederland lager uit dan het lopende jaar. Alleen in Flevoland en het Zuidwestelijk akkerbouwgebied stijgen de pachtnormen relatief fors. De nieuwe normen gaan 1 juli in.
Kansen voor boeren met kavelruil in Flevoland
Geplaatst op: 20 mei 2020
Onlangs werd in de Flevoland een agrarische kavelruil van ruim 73 hectare afgerond. Bij de ruil waren vier partijen betrokken. Agrivesta-makelaar Johan Huijbregts was hier nauw bij betrokken; net als Dick Wismeijer, kavelruilcoördinator bij Stivas. Wat is het nut van kavelruil in Flevoland? 
Zijn benadering van de verkoop sloot goed aan bij de onze
Geplaatst op: 18 mei 2020
Chris (57) en Jeannette (56) van Rossum uit Maasbommel hadden tot voor kort een melkveebedrijf. Onlangs is het verkocht. Bart-Jan de Lorijn, makelaar bij Agrivesta, bemiddelde hierbij. Hoe kijken ze daar op terug?
Hoge grondprijs zet door in 2020
Geplaatst op: 15 mei 2020
De gemiddelde agrarische grondprijs in Nederland kwam in het eerste kwartaal van 2020 uit op € 64.400 per hectare. Hoe denken de makelaars van Agrivesta dat de grondmarkt zich ontwikkelt in 2020?
Agrivesta ondanks corona onverminderd druk
Geplaatst op: 15 mei 2020
Het coronavirus heeft een forse impact op de maatschappij. Ook de makelaars en taxateurs van Agrivesta hebben hier natuurlijk mee te maken in hun dagelijkse praktijk. Zowel op kantoor als tijdens taxaties of bezichtigingen. Wat betekent corona voor hun werk en hoe gaan ze er in de praktijk mee om?
We waren op zoek naar een makelaar die bij ons past
Geplaatst op: 3 maart 2020
Hennie (54) en Henk (57) Vervoorn wonen in hun nieuwe woning in Giessen. Ze deden eind november vorig jaar hun melkveehouderij in Brakel van de hand. Bij de verkoop en aankoop was Agrivesta makelaar Gerrit Stap betrokken. Naar tevredenheid zo blijkt.
Regionale Energie Strategie: wat betekent dat?
Geplaatst op: 18 februari 2020
Vorig jaar heeft de overheid samen met bedrijven en organisaties het Klimaatakkoord gesloten. Dit behelst onder andere dat we in Nederland naar een duurzame energieopwekking toegaan. Onderdeel daarvan is dat gemeenten op dit moment werken aan een Regionale Energie Strategie (RES).
Het gaat Coöperatie Windpower Nijmegen voor de wind
Geplaatst op: 12 februari 2020
Op 6 februari namen de makelaars en rentmeesters van Agrivesta als onderdeel van hun werkbespreking een kijkje bij het Windpark Nijmegen Betuwe. Agrivesta-makelaar Marcel Joosten, betrokken bij Coöperatie Windpower Nijmegen, gaf een toelichting op de ontwikkeling van het windpark.
Familie Schenk ruilt kippen in voor paarden: 'Geduld is een schone zaak bij dit soort transacties’
Geplaatst op: 21 januari 2020
De familie Schenk is sinds kort eigenaar van Hippisch Centrum De Eemvallei in Zeewolde. Op een steenworp afstand van hun oude locatie vonden ze deze pensionmanege. Agrivesta makelaar Johan Huijbregts kocht deze prachtige manege voor hen aan.
Agrivesta op AgroTechniek Assen
Geplaatst op: 2 december 2019
Agrivesta staat van dinsdag 10 tot en met donderdag 12 december 2019 op de eerste editie van de nieuwe vakbeurs AgroTechniek Assen (ATA).
Agrivesta op open dag vleeskalverhouderij in Ternaard
Geplaatst op: 2 december 2019
Aan de Waddenzee in Friesland realiseerde de familie De Graaf in Ternaard dit jaar een fraaie nieuwe vleeskalverenstal voor rosékalveren. U kunt hun bedrijf komen bekijken tijdens de open dag op zaterdag 14 december 2019. U bent van harte welkom tussen 10.00 en 16.00 uur. 
'Ook al denk je het zelf te weten, verzamel deskundige mensen om je heen’
Geplaatst op: 11 oktober 2019
Tien jaar geleden had Frank Steenbreker (43) nooit kunnen denken dat hij nu geen varkenshouder meer zou zijn. ‘Toch kunnen er als je ondernemer bent tussentijds ontwikkelingen komen, waardoor je de koers van je bedrijf moet verleggen.’ Agrivesta begeleidde de familie Steenbreker bij dit ingrijpende proces.
Tot op de grens
Geplaatst op: 4 oktober 2019
Eind september kwamen de makelaars en rentmeester van Agrivesta samen in de omgeving van Groesbeek. Het thema was: "Tot op de grens".
Pacht en fosfaatrechten: vervolg
Geplaatst op: 26 september 2019
De Pachtkamer van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelde in haar einduitspraak van 24 september 2019 dat de pachter bij het einde van de pacht verplicht is zijn fosfaatrechten aan de verpachter over te dragen. Het gaat om een einduitspraak van een als proefproces aangespannen rechtszaak.
Agrivesta op Agrarische Schouw Joure
Geplaatst op: 23 september 2019
Agrivesta Turkstra staat donderdag 26 september op de Agrarische Schouw in Joure, standnummer 321. U bent van harte welkom!
Agrivesta heeft hart voor onderwijs
Geplaatst op: 23 augustus 2019
Agrivesta staat midden in de maatschappij. De makelaars en rentmeesters onderhouden graag contacten met voor hen relevantie opleidingen binnen het onderwijs.
Een succesvolle functietransformatie van agrarisch vastgoed. Welke factoren zijn bepalend?
Geplaatst op: 23 augustus 2019
Voor haar afstudeerscriptie onderzocht Annemarie Vloedgraven welke factoren bepalend zijn voor een succesvolle functietransformatie van agrarisch vastgoed in de Achterhoek.
'Minnelijke' of 'gezamenlijke' taxatie met Belastingdienst van de baan
Geplaatst op: 16 juli 2019
Vanaf 15 juli kunnen taxaties van onroerend goed niet meer samen met de Belastingdienst uitgevoerd worden. De mogelijkheid tot zogenaamde 'minnelijke' of 'gezamenlijke' taxatie met de Belastingdienst is vervallen.
Suikerquotum overdracht en pachtbeëindiging
Geplaatst op: 10 juni 2019
Als akkerbouwer kan je niet zo maar suikerbieten verbouwen. Hoe werkt de quotering precies, hoe is de overdracht geregeld en wat betekent dat voor pachtsituaties?
Asbestverbod van de baan
Geplaatst op: 4 juni 2019
Het beoogde verbod voor asbestdaken voor 2025 heeft de Eerste Kamer van tafel geveegd.
Raad van State haalt PAS onderuit
Geplaatst op: 3 juni 2019
Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) mag niet meer gebruikt worden als basis voor toestemming voor ‘activiteiten’. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State (RvS) van 29 mei 2019. Hiermee is het PAS buiten werking gesteld.
Niet alleen makelaar, maar ook procesbegeleider
Geplaatst op: 17 mei 2019
Aan het woord zijn Daniël (47) en Leonie (50) Hakvoort uit Olburgen. Onlangs verkochten ze hun melkveehouderijbedrijf met behulp van Agrivesta makelaar Wouter Weenink.
Team Agrivesta bezoekt Proeftuin Randwijk
Geplaatst op: 10 mei 2019
Op 9 mei had het team van Agrivesta een werkbespreking. Ze kwamen dit keer bij elkaar in Proeftuin Randwijk.
Honger naar landbouwgrond? Regel grondgebruik door derden goed!
Geplaatst op: 1 mei 2019
Grond in Nederland is een schaars goed en dat blijft wel zo is de verwachting. Verschillende functies claimen ruimte. De landbouw er één van. Met ontwikkelingen als schaalvergroting, kringlooplandbouw of grondgebonden productie neemt de vraag naar grond vanuit de landbouw alleen maar toe. Waar loopt makelaar Gerrit Stap tegenaan in zijn praktijk bij het in gebruik geven van landbouwgrond?
Pachtkamer oordeelt over aanspraak verpachter op fosfaatrechten
Geplaatst op: 29 maart 2019
Op 26 maart gaf de pachtkamer van het gerechtshof te Arnhem een oordeel over de vraag of verpachters aanspraak hebben op fosfaatrechten die aan pachters zijn toegewezen. Het gerechtshof oordeelt dat de fosfaatrechten in principe alleen aan de pachter toekomen. Alleen als de verpachter langdurig bedrijfsmiddelen aan de pachter ter beschikking heeft gesteld, heeft de verpachter wel aanspraken op de rechten.
Dijkversterking Tiel-Waardenburg en Wolferen-Sprok op komst
Geplaatst op: 21 februari 2019
De dijk in het Rivierengebied moet worden versterkt. Daarom kunnen bewoners en eigenaren van grond hier binnenkort bezoek verwachten van grondverwervers. In opdracht van Waterschap Rivierenland gaan zij met u in gesprek om de gevolgen van de dijkversterking in beeld te brengen. Van belang is daarbij deskundige bijstand in te schakelen.
Grondprijs Oost-Nederland stabiel of stijgt licht
Geplaatst op: 18 februari 2019
Van dalende prijzen van landbouwgrond is in Oost-Nederland, in tegenstelling tot andere gebieden, geen sprake. Makelaars voorspellen voor dit jaar een lichte stijging of stabalisatie van de bedragen die kopers voor landbouwgrond gaan neertellen. Lees in dit artikel in Vee en Gewas hoe Agrivesta makelaar Wouter Weenink erover denkt.
Nieuwe vleeskuikenstal in Suwâld
Geplaatst op: 24 januari 2019
Half januari was de opening van de nieuwe MDV-vleeskuikenstal van de familie Cnossen in Suwâld. Eelke Turkstra van Agrivesta was betrokken bij het voorbereidingstraject van de bouw. Hij verzorgde de aankoop, verkoop en begeleidde het benodigde ruilproces rondom de bouwlocatie.
Vakbekwaamheid is ons visitekaartje
Geplaatst op: 23 januari 2019
Alle Agrivesta-makelaars zijn aangesloten bij de Stichting VastgoedCert. In 2018 voerde VastgoedCert een landelijke niveaumeting binnen de beroepsgroep van makelaars uit. Het team van Agrivesta sprong er goed uit. Binnen de kamer 'Landelijk Vastgoed' behaalden de Agrivesta-makelaars een gemiddelde score van 63. Dat is tien procent hoger dan de gemiddelde landelijke score van 57!
Agrivesta op open dag nieuwe vleeskuikenstal in Suwâld
Geplaatst op: 2 januari 2019
De nieuwe MDV-vleeskuikenstal van de familie Cnossen in Suwâld is op vrijdagmiddag 11 januari te bezichtigen. De bedrijven die meewerkten aan de nieuwbouw en in de dagelijkse bedrijfsvoering een rol spelen zijn van 13.00 tot 17.00 uur aanwezig. Ook Agrivesta staat met een stand op de open dag.
 
Pachtersvoordeel niet langer belastingvrij
Geplaatst op: 18 december 2018
De vrijstelling voor pachtersvoordelen, die zijn ontstaan bij bedrijfsopvolgingen in de familiesfeer, is vervallen. Dit staat in een besluit van staatsecretaris Menno Snel van 6 december 2018. Daarnaast kunnen pachtersvoordelen buiten de familiesfeer niet meer afzonderlijk worden doorgeschoven. In het besluit is een overgangsperiode tot en met 30 juni 2019 opgenomen. Wordt de pachter uiterlijk op 30 juni 2019 juridisch eigenaar van de grond dan gelden de oorspronkelijke vrijstellingen voor hem.
Agrivesta zoekt de klant op
Geplaatst op: 12 december 2018
Marcel Joosten, Gerrit Stap en Bart-Jan de Lorijn werkten sinds jaar en dag vanuit het gezamenlijke Agrivesta-kantoor in Andelst. Om u nog beter van dienst te kunnen zijn, vestigden zij zich verspreid over het werkgebied in Huissen, Kesteren en Wageningen. Hun werkomgeving zit nu nog dichter in de buurt van de klanten.
Wordt energietransitie onze nieuwe melkkoe?
Geplaatst op: 12 december 2018
Op 11 december 2018 verzorgde de afdeling West Achterhoek van LTO Noord een afdelingsavond met als thema: Wordt energietransitie onze nieuwe melkkoe? Voor een groep van circa 50 toehoorders verzorgde mr. Fred van Dijk van Agrivesta een inleiding. Hij ging met name in op de actualiteit van de ontwikkeling van zonneparken in de Achterhoek.
STIVAS gaat duurzaam verkavelen in Flevoland
Geplaatst op: 24 oktober 2018
STIVAS ontvangt een bijdrage van ruim twee miljoen voor investeringen in de infrastructuur van landbouwbedrijven in Flevoland. Samen met de bijdrage van agrarische ondernemers bedraagt de totale investering bijna 3,5 miljoen euro. Als u van plan bent grond te verkopen of te ruilen of u ziet ruilmogelijkheden bij verspreid liggende kavels in pacht en/of eigendom, laat u dan bijstaan door een adviseur van Agrivesta.
Natura 2000 De Wieden en De Weerribben
Geplaatst op: 19 oktober 2018
In de Natura 2000-gebieden De Wieden en De Weerribben wil de provincie Overijssel het leefgebied voor verschillende broedvogels, vlinders en insecten verbeteren. De maatregelen die de provincie gaat uitvoeren, hebben mogelijk gevolgen voor de bestemming van gronden en/of het gebruik ervan. Laat u zich bij grondverkoop, bedrijfsverplaatsing of schadeloosstelling bijstaan door een adviseur van Agrivesta. Leidi Wormgoor is uw aanspreekpunt in deze regio.
Van fruitteler naar producent Flevosap
Geplaatst op: 15 oktober 2018
De fruittelers Roel (51) en Wyno (48) Vermeulen doen behalve in appels en peren ook in sap. Flevosap om precies te zijn. Het loopt zo goed dat de broers hebben besloten zich volledig te focussen op Flevosap en afstand te doen van enkele percelen met fruitopstand. Daarvoor schakelden ze Johan Huijbregts van Agrivesta in. Hoe is hen dat bevallen?
Agrivesta frist kennis op
Geplaatst op: 2 oktober 2018
Op vrijdag 28 september bezochten Bert Knegtering en Christel Pieterse van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) de werkbespreking van Agrivesta. Ze waren uitgenodigd om uitleg te geven over thema's rondom bedrijfsoverdracht met betrekking tot RVO.
Agrivesta op Agrarische Schouw Joure
Geplaatst op: 24 september 2018
Gerda Bijlsma en Eelke Turkstra bemensen namens Agrivesta makelaars & rentmeesters standnummer 321 op de Agrarische Schouw in Joure. De beurs is op donderdag 27 september 2018 van 08.30 uur tot 17.30 uur.
Nederland waterland
Geplaatst op: 12 september 2018
Bij aanwijzing van overloopgebieden en grootschalige herinrichting van agrarische gebieden is het verstandig om vroegtijdig naar de mogelijke consequenties te kijken. Dat kan samen met Agrivesta.
Handleiding nadeelcompensatie bij infrastructurele maatregelen
Geplaatst op: 14 augustus 2018
Heeft u te maken met inkomensschade door een infrastructurele maatregel? De Handleiding nadeelcompensatie bij infrastructurele maatregelen beschrijft een methode waarmee overheden kunnen vaststellen of burgers of bedrijven in aanmerking komen voor een financiële vergoeding bij tijdelijke inkomensschade door een infrastructurele maatregel, zoals wegwerkzaamheden.
Criminaliteit in het buitengebied
Geplaatst op: 11 juni 2018
In welke vorm komt criminaliteit op het platteland voor en hoe kun je je daar als makelaar of rentmeester tegen wapenen? Om deze vragen te beantwoorden had Agrivesta Adviseur Veilig Ondernemen Paul van der Weiden van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid tijdens het werkoverleg uitgenodigd.
Schakel deskundigheid Agrivesta in bij opheffing onbewaakte overweg
Geplaatst op: 16 april 2018
ProRail maakt uit veiligheidsoverwegingen werk van het sluiten van een groot aantal onbewaakte spoorwegovergangen. Wat betekent het als uw agrarisch bedrijf te maken krijgt met het sluiten van een onbewaakte overweg?
‘Zo’n snelle verkoop hadden we niet verwacht’
Geplaatst op: 9 april 2018
De broers Jack (56) en Geran (50) Schonenberg besloten in oktober 2017 te stoppen met hun melkveehouderij. Het bedrijf werd verkocht via Agrivesta. Hoe is hen dat bevallen?