‘Al meer dan twintig jaar onze vastgoedadviseur’

Wim (64) en Janny (58) Beuling wonen sinds midden vorig jaar in de Drentse buurtschap Achterste Erm. Daarvoor hadden zij een akkerbouwbedrijf in Drouwenermond. Agrivesta-makelaar Harm Jan Houtman adviseerde het stel gedurende hun werkzame leven geregeld naar volle tevredenheid.

Aanvankelijk boerden Wim en Janny in Drouwenermond vanuit de ouderlijke boerderij aan het Zuiderdiep 78. Dit Veenkoloniale akkerbouwbedrijf, op de grens van Drenthe en Groningen, had de interesse van de gemeenten Borger-Odoorn en Stadskanaal in verband met woningbouw. Ze gingen met een projectontwikkelaar in zee. Harm Jan begeleidde hen in de jaren 1998-2000 bij deze onderhandelingen. ‘Hij weet waar de addertjes onder het gras zitten en hoe je de kleine lettertjes moet lezen. Onze standsorganisatie raadde ons destijds aan er een makelaar bij te betrekken. Zo kwamen we ruim twintig jaar geleden in contact met Harm Jan, destijds werkzaam bij LTO Vastgoed’, herinnert Janny zich. ‘En eigenlijk was hij vanaf dat moment onze vastgoedadviseur en zeer betrokken bij ons en ons bedrijf.’
 

Geschiedenis herhaalt zich

Al gauw bood een van de buren zijn bedrijf aan het Zuiderdiep 52 aan. Het bedrijf kon zodoende verplaatst worden. Het bijzondere was dat de locatie voor de herinrichting al eens in handen van de familie Beuling was. Ook nu weer was Harm Jan betrokken bij de aankoop. ‘Op onze oude locatie zaten we de gemeente in de weg. Toen we in het belang van de gemeente wilden meewerken aan de woningbouwlocatie en op de nieuwe locatie een nieuw bedrijfsgebouw met woning wilden bouwen op een andere plek dan de oorspronkelijke boerderij hadden we een goed verhaal bij de gemeente. En verleende de gemeente medewerking. De oorspronkelijke boerderij werd als woning afgestoten’, licht Wim toe.
 

Bouwt een band op

Het aangekochte bedrijf aan het Zuiderdiep 52 omvatte een huiskavel van zo’n 60 hectare. De 60 hectare van de oude locatie waarvan 30 hectare voor woningbouw bestemd was, kon de eerste tijd nog via een pachtconstructie in gebruik blijven. Langzamerhand werd het bedrijf door aankoop verder uitgebreid naar 120 hectare. ‘Ook bij deze transacties was Harm Jan steeds betrokken. Als je tevreden bent over je makelaar blijf je bij die makelaar, want je bouwt een band met elkaar op. Harm Jan is heel nauwkeurig en een kundig iemand. Dat geeft vertrouwen’, zegt Wim.
 

Hoe nu verder?

‘Toen de woningbouwplannen door de recessie in het water vielen, kregen we de kans om de grond terug te kopen. Ons bod was toen uiteindelijk niet hoog genoeg. De hele situatie zette ons wel aan het denken. Wilden we wel verder met ons bedrijf? Onze kinderen hadden geen belangstelling om het bedrijf over te nemen. Ze werken allemaal buiten de agrarische sector. Ook toen was Harm Jan onze gesprekspartner. In dat gesprek brainstormden we over welke vorm we onze plannen om te stoppen, konden gieten. We kwamen op het idee om het bedrijf niet in zijn geheel te verkopen, maar het bedrijf in fases af te bouwen. We zegden toen in 2018 de pacht van de 30 hectare gemeentegrond op en daarnaast verkochten we een veldkavel van 30 hectare. Hiermee konden we onze hypotheek aflossen en hadden we minder grond om te bewerken. De leeftijd gaat toch een rol spelen. Dat was wel zo relaxed. Bovendien hadden we zo geld vrij om eventueel een nieuwe woning te kopen’ vertelt Janny.
 

Het slotakkoord

‘Bij het proces van bedrijfsbeëindiging begeleidde Harm Jan ons ook. Samen bespraken we waar we naar toe wilden en hoe we het bedrijf wilden verkopen. Om ook ondernemers buiten de regio een kans te geven, besloten we om ons bedrijf bij inschrijving te koop aan te bieden. Na sluitingsdatum nodigden we diverse partijen uit, waarbij de keuze viel op de hoogste bieder die uiteindelijk bij ons uit de buurt kwam. Intussen keken we rond naar een passende leuke woonplek. Tijdens het verkoopproces van de boerderij kwam de prachtige woning met enorme tuin buitenaf in Achterste Erm voorbij’, blikt Wim terug.
 

Breed netwerk

‘Harm Jan is precies en let op details. Zijn kennis is up-to-date. Ook zijn gevoel voor humor mag er zijn. Toen we Harm Jan leerden kennen was hij nog niet aangesloten bij Agrivesta. We begrijpen het voordeel van Agrivesta van een breed netwerk in een behoorlijke regio, zodat je bijvoorbeeld voor kennisuitval of in geval van ziekte kunt terugvallen op een collega. In ons geval is dat niet nodig geweest. Toen we op zoek gingen naar een andere woning hebben we ook bij Agrivesta in de portefeuille landelijk wonen gekeken. De nieuwe stek in Achterste Erm bevalt goed. Inmiddels is de tuin met behulp van de hovenier Harrie Boerhof op de schop gegaan. We hebben nu alle tijd voor het normale onderhoud. En voorlopig hebben we Harm Jan niet meer nodig, want we zijn van plan hier lang te blijven’, besluit Janny.