Nieuwe rubriek: Agrivesta-medewerker aan het woord 





In deze nieuwe rubriek ‘Agrivesta-medewerker aan het woord’ stelt een Agrivesta-medewerker zich nader voor. Naast vragen over de werkzaamheden bij Agrivesta, passeren ook enkele persoonlijke vragen de revue. Fred van Dijk bijt het spits af.






Wie ben je en waar woon je?
Mijn naam is Fred van Dijk, jurist en adviseur grondzaken. Na dertig jaar in Zevenaar gewoond te hebben zijn mijn vrouw en ik anderhalf jaar geleden verhuisd naar Arnhem-Noord. Daar wonen we dicht bij de parken Sonsbeek en Zypendaal. Binnen twee minuten zijn we in het bos. Tegelijkertijd fietsen we zo de stad in met al zijn reuring, terrasjes etc. We hebben één dochter die nog thuis woont, de vier zoons zijn uitgevlogen. Gelukkig wonen de meesten in de buurt dus we zien ze regelmatig.


Hoe lang ben je werkzaam bij Agrivesta?
Inmiddels werk ik acht jaar als zelfstandig adviseur onder de Agrivesta-vlag met bijzonder veel plezier. Mijn directe collega is Wouter Weenink. We werken intensief samen. Voordat ik de overstap maakte naar Agrivesta ben ik lange tijd advocaat geweest. Mijn specialisatie was en is agrarisch recht en het onteigeningsrecht. Bij Agrivesta houd ik me daar nog veel mee bezig in mijn werkgebied Oost-Nederland. Binnen ons werkgebied houd ik me veel bezig met woningbouwontwikkelingen en bedrijventerreinen. Ook de energietransitie heeft mij veel werk opgeleverd, vooral op het gebied van de contractering voor zonneparken.


Hoe ziet jouw werkdag er uit?
Geen dag is bij mij hetzelfde. Soms heb ik de hele dag een kantoordag om zaken uit te werken, voor te bereiden maar ook om mijn vak bij te houden. Regelmatig ben ik onderweg en bespreek ik zaken met onze klanten. Ook kom ik vanwege mijn praktijk veel bij gemeenten over de vloer om zaken te bespreken. Overigens werken wij als Agrivesta-adviseurs nooit voor de overheid. Dat is een principe-kwestie. Af en toe is het hectisch en heb ik drie afspraken op een dag.
Negentig procent van mijn klanten zijn eigenaren van een agrarisch bedrijf of hebben een bedrijf gehad. Ook komen particulieren sporadisch langs. Daarnaast heb ik nog enkele beheerwerkzaamheden voor kerkelijke instellingen, zoals pachtbeheer etc. Vanwege mijn achtergrond als gewezen advocaat sta ik ook mijn klanten soms bij met procedures en kom nog wel eens in de rechtbank of bij de Raad van State.

Waar krijg je energie van op werkgebied?
Energie krijg ik ervan om steeds weer met verschillende typen klanten om te gaan. Het fijne van het werken samen met boeren is dat ze een no-nonsense mentaliteit hebben. Ik heb veel respect voor hoe mijn klanten zorg hebben voor hun onderneming.

Wat is je favoriete vakantieland?
De vakanties brengen we wisselend door, al hebben we een sterke voorkeur voor Italië. Onder andere Sardinië is prachtig. Het mooie van Italië is de keuken: eenvoud en kwalitatief goede basisproducten maken een maaltijd daar altijd bijzonder. Zo koken we thuis ook graag. Het vlees halen we bij een boerderij net buiten Arnhem.
Verder hebben de Italianen niet alleen een goede neus voor mooie auto's (hoewel ikzelf een Duitse auto rijd: net even wat betrouwbaarder), ook is het land rijk aan heerlijke wijnen. We houden thuis van een goed glas wijn en nemen altijd een paar dozen mee naar huis. De afgelopen vakantie zijn we trouwens een week naar de Elzas geweest: ook daar weten ze wat wijn maken is en gingen weer de nodige dozen mee.


Wat doe je het liefst in je vrije tijd?
In mijn spaarzame vrije tijd ga ik graag met mijn vrouw of met een paar vrienden een rondje golfen. Dat doe ik sinds twee jaar. Het is harstikke leuk om te doen, maar soms ook frustrerend als het weer eens niet gaat zoals je wilt. Maar je bent lekker buiten en in beweging. Het is vooral heel gezellig (vooral ook na afloop op het terras). Af en toe spring ik ook op de racefiets voor een bescheiden rondje. Daarnaast hebben we een druk gezinsleven met vijf kinderen (en een kleinkind).