Provincie koopt grootschalig melkveebedrijf

In de buurtschap Slangenburg bij Doetinchem hebben Gerard (62) en Geertje (59) Heuthorst een modern melkveehouderijbedrijf met 70 ha. Onlangs verkochten ze het aan de provincie Gelderland. Agrivesta hielp hen daarbij.

‘Wij hebben geen opvolger. Onze kinderen wilden geen zeven dagen per week met de boerderij bezig zijn, daarom hebben ze andere beroepen gekozen. Ze moeten ook geen boer worden om ons te plezieren’, zegt Geertje. Gerard vult aan: ‘Ons credo was altijd: we blijven vol gas doorgaan en dan zien we op een gegeven moment wel wat we doen. Dat moment was nu gekomen. We zijn nu nog in goede gezondheid en we vinden het belangrijk om vanuit een positieve situatie zelf keuzes te maken. We voelden totaal geen tijdsdruk. Het wordt een ander verhaal als je financiële of gezondheidsproblemen hebt. Daarom is mijn advies als je geen opvolger hebt, zorg ook dan dat je je bedrijf goed op orde hebt en de vergunningen in orde’, vertelt Gerard. 


Natuurgebied De Zumpe

Het bedrijf ligt langs De Zumpe. Dit is een een complex natuurreservaat met natte laagten en herbergt elzenbroekbossen. De (her)inrichting van natuurgebied De Zumpe tot nieuwe natuur is een gezamenlijk project van Provincie Gelderland, Gemeente Doetinchem, Staatsbosbeheer, Waterschap Rijn en IJssel, Bosgroepen, Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging en diverse particuliere eigenaren, maar het is geen Natura 2000-gebied. Het is de bedoeling dit gebied uit te breiden en natuur te ontwikkelen. Geertje: ‘Er waren al wel eens mensen geweest om te polsen of we op vrijwillige basis wilden aansluiten, maar wij hadden onze oren er niet naar staan. Delen van ons bedrijf waren wel aangemerkt, maar dat had nog geen gevolgen voor ons aaneengesloten bedrijf.’


Boer en makelaar moeten een team vormen

Gerard: ‘We besloten november vorig jaar ons bedrijf te koop te zetten. We kwamen via via uit op Wouter Weenink van Agrivesta. Agrivesta staat goed bekend. We hebben Wouter uitgenodigd. Er was een goede wisselwerking tussen ons; er moet een klik zijn met iemand, want je moet wel een soort team vormen. We hebben gesproken over wat de verwachtingen waren over en weer. We hebben de strategie bepaald en we hebben het bedrijf ter overname aangeboden. Wouter kent de markt goed. Er kwamen best veel boeren op af. We hebben een selectie gemaakt en tien bedrijven uitgenodigd voor een bezichtiging. De provincie was er daar één van. Iedereen kreeg van ons een kans, maar we hebben wel gekeken wie biedt een goede prijs en waar kunnen we snel zaken mee doen. Uiteindelijk was dat de provincie. Ze gaan onze gronden gebruiken voor (uitruil van) nieuwe natuurontwikkeling bij De Zumpe. De ondertekening is inmiddels achter de rug.’ 


Groeiproces

‘Per 1 januari moeten we van het bedrijf af. We zijn liefhebbers van koeien en waren in de fokkerij actief. We zijn fanatiekelingen en hebben graag controle, maar nu hebben we geen invloed meer. De koeien zijn inmiddels al verkocht en zijn bij goede mensen terecht gekomen. Zo zonder koeien dat went snel. We zijn nu op zoek naar andere woonruimte. Doordat het een heel lang proces is, groei je naar het stoppen toe. Uiteindelijk heb je ermee te dealen, anders moet je door blijven boeren. Nu hebben we ruimte in hoofd en gedachten voor iets nieuws. We zullen wel in de agrarische hoek actief blijven, maar eerst moeten we een nieuwe stek vinden’, zegt Geertje.


Agrivesta zeker aanraden

‘Wij zouden iemand anders zeker Agrivesta aanraden. Wouters expertise maakt dat hij weet hoe de hazen lopen en hij weet hoe hij je moet begeleiden. We hadden snel een klik met elkaar. Wouter heeft een groot netwerk en de nodige humor. Hij is een goede gesprekpartner en je kunt hem altijd bellen; je hoeft niet tot na het weekend te wachten. Wouter komt zijn afspraken goed na. Hij koppelt gesprekken goed terug via een telefoontje, een mailtje of een appje. Het is prettig werken met hem.
We kunnen ons zeer goed vinden in de uitkomst. We hebben met plezier hier geboerd. En we hebben nu tijd voor een soepele overgang en kunnen alles eens goed opruimen. Ook kunnen we alle seizoenen nog meemaken hier. Het is belangrijk dat je zoiets zelf kunt beslissen en dan moet je niet teveel terugkijken’, besluit Gerard resoluut.