'Ook al denk je het zelf te weten, verzamel deskundige mensen om je heen’

Tien jaar geleden had Frank Steenbreker (43) nooit kunnen denken dat hij nu geen varkenshouder meer zou zijn. ‘Toch kunnen er als je ondernemer bent tussentijds ontwikkelingen komen, waardoor je de koers van je bedrijf moet verleggen.’ Agrivesta begeleidde de familie Steenbreker bij dit ingrijpende proces.

Samen met zijn ouders had Frank een vleesvarkensbedrijf met 7.000 vleesvarkens aan de rand van Doetinchem. ‘In 2012 hadden we net een uitbreiding van ons bedrijf en de bouw van een nieuwe stal achter de rug, toen het voorbereidingsbesluit kwam voor een hoogspanningsverbinding midden over ons bedrijf. Natuurlijk legden wij ons hier niet bij neer en gingen we het gevecht met TenneT aan’, blikt Frank terug.
 

Calimero

Een gevecht dat zes jaar zou duren. Er volgden verschillende procedures via de rechtbank en de Raad van State. Steeds stond Fred van Dijk, Adviseur Grondzaken van Agrivesta hen met raad en daad bij. ‘Met zo’n grote speler als TenneT voel je je als Calimero’, vertelt Frank. ‘De tactiek van dat soort organisaties is om mensen met juridisch geweld klein te krijgen, in de hoop dat je het opgeeft. Daarom was Fred heel belangrijk voor ons. Hij fungeerde als een bondgenoot, sparringpartner en uitlaadklep voor onze emoties. Zijn persoonlijke betrokkenheid was enorm. Steeds schepte hij reële verwachtingen. Hij voorspelde dat het een lange strijd kon worden; wij dachten met een half jaar, driekwart jaar wel klaar te zijn. Ook keek hij steeds een paar stappen vooruit. Verder voelde hij steeds de momenten aan dat er knopen doorgehakt moesten worden. Uiteindelijk kon TenneT toch starten met de aanleg van het tracé. Eerst is dat frustrerend; deskundigen bevestigen dat je gelijk hebt, maar toch krijg je het niet. We sloten een overeenkomst waarin TenneT alle maatregelen voor omvangrijke technische aanpassingen en brandveiligheid en waardedaling regelde. Dit ervaarden wij als een eerste beloning voor onze aanhoudende inzet.’
 

Geurbelasting

‘Ondertussen vraag je je als ondernemer af wat het perspectief is op de lange termijn. Of je met die stallen wel onder die hoogspanningsdraad wilt blijven zitten. En zo niet, wat dan je mogelijkheden zijn. Toen kwam eind 2017 de Regeling Omgevingskwaliteit (ROK), een saneringsregeling voor de varkenshouderij gericht op locaties met een grote geurbelasting, op ons pad. Wellicht zou deelname aan deze regeling de gemeente en TenneT over de streep kunnen trekken om ons bedrijf te saneren zo was onze gedachte. Beiden hadden in een eerder stadium aangegeven daar geen voortouw in te willen nemen. Enkele weken voor kerst hoorden we dat ons bedrijf in aanmerking kwam voor deze regeling. Onze geurbelasting op burgerwoningen en de bebouwde kom van Doetinchem was hoog en doorslaggevend. We moesten voor 5 januari 2018 beslissen of we meededen. Enkele weken tijd om de gemeente en TenneT te informeren, tot een akkoord te komen en alles op papier te zetten. Weer was Fred onze adviseur en onderhandelaar. Gelukkig wilden TenneT en de gemeente meewerken. Ook zij zagen dit als een kans om dit langlopende dossier te sluiten. Na een positieve besluitvorming door de gemeenteraad, waren op 1 juli 2018 de stallen leeg en volgde na de zomer de sloop. Op 1 oktober dit jaar ging de grond over naar de gemeente, zodat nu, na een bestemmingswijziging, het inrichten voor natuur kan beginnen’, schetst Frank het verloop van een hectische periode.
 

Kennis in eigen huis

‘Ook al denk je het zelf te weten, voor iedere ondernemer is het van belang om mensen om je heen te verzamelen die kennis hebben en je kunnen spiegelen en waar je vertrouwen in hebt. Met Fred zijn we daar zeker in geslaagd. Bij Agrivesta krijg je allround deskundige en persoonlijke begeleiding. Fred had altijd een luisterend oor en was altijd bereikbaar en beschikbaar. Wouter Weenink deed tijdens het hele proces de taxaties naar tevredenheid. Ook de fiscale uitwerking is door samenwerking van onze accountant en Agrivesta naar tevredenheid verlopen.
 

Ander leven

‘Natuurlijk waren er tijdens het proces emotionele momenten. Bijvoorbeeld op het moment dat we de knoop hadden doorgehakt om te stoppen, toen de laatste dieren werden afgevoerd en toen de sloop begon. Maar uiteindelijk moeten de feiten de doorslag geven. Het heeft lang geduurd en veel energie gekost, maar we zijn tevreden met de afloop en de uitkomst. We sluiten een periode van grote onzekerheid af. ’
Samen met zijn ouders en zijn vrouw Esmiralda en kinderen Femke en Lars woont Frank nog op de voormalige bedrijfslocatie. De woning staat ver genoeg van de hoogspanningskabel af. ‘We hebben nu een ander leven. Het is enorm wennen. Een eigen bedrijf runnen is mooi en geeft veel vrijheid, maar ook gebondenheid. Voor mijn ouders is het ook een grote verandering. Ook zij zijn tevreden met de uitkomst en hebben nu meer tijd voor hun hobby’s. Ook wij hebben met ons gezin meer vrije tijd. De uitdaging haal ik nu uit mijn werk. Het buitenshuis werken was voor mij niet nieuw, al vanaf 2007 was ik werkzaam voor ABAB Accountants en Adviseurs. Als senior bedrijfsadviseur merk ik dat ik als varkenshouder die zelf het roer omgegooid heeft een goede gesprekspartner en adviseur ben. Elke ondernemer denkt immers na over zijn toekomst’, besluit Frank.

 Frank Steenbreker